Diergaarde Blijdorp


---

Duiker betrapt in vijver Victoria-serre van Diergaarde Blijdorp 24-11-2009
Het moet niet gekker worden. Er is een duiker in de vijver van de Victoria Serre van Diergaarde Blijdorp gesignaleerd! Verbaasde bezoekers keken naar het bewegende luchtpijpje middenin de vijver. Op het moment lijkt de Victoria-vijver weer akelig leeg; maar schijn bedriegt. Op de bodem van het zwarte water liggen namelijk kostbare zaden voor het oprapen...

De hele zomer heeft de reuzenwaterlelie Victoria driftig staan bloeien. Achtentwintig bloemen van ca. 30 cm doorsnede. En wat dacht je van de enorme bladeren; de grootste was wel 2 meter 80! Deze enorme leliebladeren werden deze zomer bevolkt door honderden babys die er op de foto gingen.

Ondanks het ontbreken van haar natuurlijke bestuiver, een tor uit het Amazone gebied, zijn de bloemen bestoven. Kennelijk vliegen in de nachtelijke uren schepsels rond die ook de kunst van het bevruchten van de Victoria-lelie onder de knie hebben. Daar wordt de botanicus nou echt opgewonden van. Over de bodem verspreidt, liggen honderden bevruchte zaden. Sommige zijn zelfs al aan het kiemen gegaan en dobberen er kleine Victoria-plantjes door het water. Helaas zijn deze ten dode opgeschreven. De donkere dagen voor kerst doen deze zuigelingen de das om.

Daarom duikt de dappere botanist door het water om zoveel mogelijk zaden te verzamelen. Hij bewaart ze op een koele en donkere plek zodat de kieming uitgesteld wordt. In februari van 2010 worden de zaden weer wakker geschud en verruilt de botanist het koude water door een lekker warm bad. En nu maar hopen dat we volgend jaar weer een dergelijke prachtige plant mogen kweken.