Groen!

Groen! wil vooruitgang, geen continuïteit van het wanbeleid

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid), Wouter Van Besien (Groen!) op 25 november 2009 in "Algemeen"

Leterme heeft de continuïteit gepredikt in het parlement. Welke continuïteit bedoelt hij? Het beeld van de federale regeringen sinds de verkiezingen van 2007 oogt niet fraai: meer dan 34 verschillende ministers en staatssecretarissen, drie verschillende premiers, politieke spelletjes, een ontstellend gebrek aan vertrouwen tussen de meerderheidspartijen. Op een dag dat 2000 mensen van Opel worden ontslagen, in een periode waarbij het aantal daklozen stelselmatig toeneemt, op enkele weken van de klimaattop in Kopenhagen die op mislukken staat, kiest Yves Leterme voor continuïteit. Groen! had liever gehoord dat hij voor vooruitgang had gepleit, weg uit de impasse.

De uitdagingen zijn immers immens:

- We moeten echt inzetten op een kenniseconomie en de klassieke economie gebaseerd op fossiele brandstoffen omvormen tot een duurzame economie. Zo kunnen we net zoals Duitsland koploper worden op vlak van hernieuwbare energie (dus geen afspraken met de nucleaire sector om voor een appel en een ei de kerncentrales nog wat langer te mogen openhouden), energie-efficiëntie en een kringloopeconomie. Zo'n reconversie kan ons land tot 100 000 jobs opleveren.
- de fiscale fraude aanpakken, kan ons land tot 30 miljard euro opleveren

- een verstandige staatshervorming die de evenwichten in ons land herstelt en zowel de regio's als de federale staat de middelen geeft om de bevoegdheden naar behoren uit te voeren.

Niet alle woorden uit zijn verklaring zijn kommer en kwel. Er staan enkele nobele intenties in de regeerverklaring en daar zullen we Leterme aan houden:

- Oplossingen voor het schrijnend opvangprobleem voor asielzoekers
- De versterking van de sociale zekerheid ter bestrijding van de armoede

- Een grondige hervorming van de justitie
We hopen echt dat premier Leterme hier woord houdt, maar vrezen ervoor. We hebben Leterme nooit kunnen betrappen op een gebrek aan woorden, wel op een gebrek aan daden.

Groen! maakt zich ten slotte ook zorgen omtrent de persoon van Leterme. Niet alleen heeft het verleden aangetoond dat hij niet altijd even diplomatisch is. Bovendien is hij in het Fortisdossier nog steeds niet witgewassen. Dat zwaard van Damocles hangt nog altijd boven zijn hoofd. Een premier die de arena wordt binnen gereden door twee verpleegsters: eerst Martens en daarna Dehaene geeft niet veel blijk van een gezonde dosis assertiviteit dat nodig is om de uitdagingen waarvoor ons land staat eens en voor altijd aan te pakken. Hoe kan Leterme Groen! vragen om haar vertrouwen, als zijn eigen partij hem niet eens vertrouwt?

Contact: Wouter Van Besien -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!