Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Twee prikken voor alle doelgroepen

Nieuwsbericht, 25 november 2009
Griepvaccinatie door 'Griep team'. Foto Flip Franssen

Alle doelgroepen van de vaccinatie tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1) krijgen onveranderd twee doses vaccin aangeboden.

Dat heeft minister Klink vandaag bekend gemaakt. De minister volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad en het RIVM.

De Gezondheidsraad en het RIVM hebben de minister hierover vandaag geadviseerd, nadat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMEA afgelopen vrijdag bekend maakte dat sommige doelgroepen wellicht zouden kunnen volstaan met één vaccinatie.

De deskundigen van de Gezondheidsraad en RIVM stellen dat de werkzaamheid van de vaccinatie zo groot en zo breed mogelijk moet zijn, voor de eigen bescherming of de bescherming van de aan de gevaccineerden toevertrouwde kwetsbare personen. Daarom moet worden vastgehouden aan het primaire doseringsadvies van de Europese registratieautoriteit: twee doses vaccin voor alle doelgroepen.

De doelgroepen zijn:
o Mensen met een medisch risico;
o Zwangere vrouwen vanaf de vierde maand;
o Kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar; o Huisgenoten van baby's in de leeftijd van 0 tot en met 5 maanden o Gezondheidswerkers met intensief contact met patiënten uit medische risicogroepen;
o Mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep;
o Gezonde personen van 60 jaar en ouder.

Verwijzingen


* Grieppandemie.nl Externe link Actuele informatie en veelgestelde vragen over Nieuwe Influenza A (H1N1) (Mexicaanse griep).