Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Krachtig staaltje techniek en architectuur

Publicatiedatum : 25 november 2009

Dit vriendelijke glazen bouwwerk midden in Ursem is geen expositieruimte of bushok, maar ons nieuwe boostergemaal Ursemmerplas. De bouw van het gemaal voorkomt overlast door de vervanging van 14 kilometer persleiding.

Voor de pers vindt zaterdag een rondleiding in het gemaal plaats. Rondleiders architect Jurgen Boonstra van Royal Haskoning en projectleider Henk van der Kwast van het hoogheemraadschap zullen laten zien hoe afvalwater naar de zuivering wordt geperst.

Het nieuwe boostergemaal, dat sinds deze zomer werkzaam is, maakt deel uit van een stelsel van 13 gemalen naar de
rioolwaterzuiveringinrichting Ursem. Door een goede samenwerking van Koggenland, Schermer en Opmeer en het hoogheemraadschap is maar liefst
1 miljoen euro bespaard.

Extra druk

Door de groei van het aantal huishoudens in vooral de gemeente Koggenland, uitbreiding van het industriegebied in de Goorn en wettelijke bepalingen, had het leidingstelsel over 14 kilometer vervangen moeten worden om de afvoer zeker te stellen. Dit had de burger niet alleen veel geld gekost, maar ook veel hinder gezorgd op wegen die Koggenland net had vernieuwd.

De oplossing lag in de bouw van een nieuw tussenstation dat voor een boost ofwel voor extra druk halverwege het zuiveringstelsel zorgt om meer afvalwater van de dorpskernen Berkhout, Avenhorn, Spierdijk en omgeving naar de rioolwaterzuivering Ursem te kunnen pompen. Door de persleidingen kan maar liefst 40 procent meer afvalwater getransporteerd worden. Dit alles zonder dat het huidige leidingstelsel aangepast hoefde te worden.

Open

Architect Boonstra heeft het gemaal aangepast aan de omgeving en het markante gebouw een open uitstraling gegeven. Zo hebben belangstellenden door de glazen puien een fraai uitzicht op de pompinstallaties.