MKB-Nederland

Conclusie rechtszaak ABU onjuist

23 november 2009 Nieuws
Conclusie rechtszaak ABU onjuist

`Rechter tikt Donner op de vingers', kopte het Financieele Dagblad vorige week. De minister van Sociale Zaken had de cao van de ABU (uitzendbranche) niet algemeen verbindend mogen verklaren, concludeerde de Raad van State (RvS). Maar de conclusies die verschillende politici uit de rechtszaak trekken is onjuist, stelt MKB-Nederland in een reactie.

In reactie op de uitspraak van de rechter, stellen een aantal politici dat de praktijk van algemeenverbindendverklaring van cao's nu op de helling komt te staan. De voorwaarde van representativiteit maakt het onmogelijk om het systeem nog na te leven.

Onterecht, stelt MKB-Nederland. De RvS betwist nergens het systeem van algemeenverbindendverklaring. In plaats daarvan gaat het in de zaak om procedurele fouten rondom dispensatie, de mogelijkheid voor groepen bedrijven om niet onder de overkoepelende cao te vallen. Een aantal jaren geleden werd het toetsingskader voor dispensatie stevig aangescherpt, waardoor deze niet meer zo snel verleend wordt.

Volgend jaar zal de dispensatieregeling geëvalueerd worden. De rechtszaak en de discussie hieromheen zullen hierin meegewogen worden.