Nieuw-Vlaamse Alliantie


Terugkeer naar arrondissementen ongrondwettelijk (25/11/09)

Als de kieskring B-H-V niet gesplitst wordt en men gewoon terugkeert naar de arrondissementele kieskringen, zal de N-VA opnieuw alle juridische procedures inschakelen. Aangezien de kieskring B-H-V geen rekening houdt met de provinciegrenzen, blijft die ongrondwettelijk, stelt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. In Le Soir bevestigt de voorzitter van het Grondwettelijk Hof deze stelling.

Dezer dagen circuleert een zogenaamd noodscenario. Als men er niet in slaagt om de kieskring B-H-V te splitsen zou men gewoon naar de arrondissementele kieskringen terugkeren en alsnog in 2011 wettige verkiezingen kunnen organiseren. De redenering luidt dan dat het toenmalige Arbitragehof, vandaag Grondwettelijk Hof, de paarse kieshervorming en de invoering van de provinciale kieskringen ongrondwettelijk achtte omdat overal provinciale kieskringen werden ingevoerd, behalve in Vlaams-Brabant.

Dat is echter maar een deel van het verhaal, zegt N-VA-Kamerlid Ben Weyts. Het arrest van het Arbitragehof stelde óók dat de kieskring B-H-V ongrondwettelijk is omdat de kieskring, als enige in heel België, de provinciegrenzen niet erkent. In tegenstelling tot de kandidaten uit Leuven, moeten de kandidaten uit Halle-Vilvoorde immers concurreren met kandidaten van buiten de provincie.

Weyts verwijst naar het vernietigingsarrest van 2003, dat letterlijk zegt: "Door de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te handhaven, behandelt de wetgever de kandidaten van de provincie Vlaams-Brabant op een andere wijze dan de kandidaten van de andere provincies vermits, enerzijds, zij die kandidaat zijn in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in concurrentie moeten treden met kandidaten die elders dan in die provincie kandideren, en, anderzijds, zij die kandideren in de kieskring Leuven niet op dezelfde wijze worden behandeld als zij die kandideren in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde" (overweging nr. B.9.5).

Deze ongelijke behandeling wordt niet verholpen door terug te keren naar de arrondissementele kieskringen. Ook dan moeten de kandidaten uit Halle-Vilvoorde, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kandidaten uit Leuven, immers concurreren met kandidaten van buiten de provincie.

In een interview in Le Soir bevestigt Paul Martens, voorzitter van het Grondwettelijk Hof, vandaag Weyts stelling. Wanneer alle kieskringen van het land samenvallen met de provinciegrenzen, wordt de Grondwet niet meer geschonden, zegt Martens. De enige oplossing kan dus zijn dat ook in Vlaams-Brabant de provinciale grenzen worden gerespecteerd. Ik zie niet in hoe dat anders kan dan door de splitsing van de kieskring B-H-V, concludeert Weyts.

De N-VA zal dan ook opnieuw naar het Grondwettelijk Hof trekken indien men alsnog zou opteren voor het noodwetscenario. Om te vermijden dat er pas een uitspraak zou volgen ná de verkiezingen, zal ook een beroep aanhangig gemaakt worden bij de Raad van State tegen administratieve rechtshandelingen (besluiten, omzendbrieven) die gesteld worden in uitvoering van die nieuwe wettelijke regeling.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, Adjunct-woordvoerder N-VA Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be