Nieuw-Vlaamse Alliantie


Passagiers moeten geld terugkrijgen bij failliet van luchtvaartmaatschappij (25/11/09)

Tot vandaag bestaat er geen Europese regelgeving die luchtreizigers beschermt tegen het faillissement van hun luchtvaartmaatschappij. Het Europees Parlement wil daar verandering in brengen en vraagt de Europese Commissie maatregelen te treffen om passagiers de nodige compensatie te bieden.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels was één van de initiatiefnemers van de resolutie en verwelkomt het resultaat: "Er bestaat al heel wat Europese wetgeving die de rechten en veiligheid van luchtreizigers aanzienlijk heeft verbeterd. Toch zijn er nog lacunes, die met het recente faillissement van de Slovaakse lagekostenmaatschappij SkyEurope nogmaals pijnlijk duidelijk werden. Iedereen is het erover eens dat passagiers in geval van een faillissement een compensatie moeten krijgen. Nu komt het erop aan een billijke regeling uit te werken samen met de verschillende betrokken sectoren."

De Europese Commissie voerde al een onderzoek uit waarvan ze de resultaten bekend maakte in het voorjaar van 2009. Het Parlement vraagt de Commissie een aantal opties die uit deze studie naar voor kwamen verder uit te werken onder meer een verplichte verzekering voor luchtvaartmaatschappijen, een vrijwillige verzekering voor passagiers die de luchtvaartmaatschappijen moeten voorstellen en de oprichting van een garantiefonds.

Voorts aanvaardde het Parlement een amendement van Brepoels om bij de herziening van de pakketreizenrichtlijn een uitbreiding voor te stellen van de bepalingen inzake repatriëring of een andere route voor de betrokken passagiers.


* Sinds 2000 waren er 77 faillissementen in de luchtvaartsector. Dit leidde er soms toe dat passagiers kwamen vast te zitten op hun bestemming en geen terugvlucht hadden. Voor vele mensen betekent dit een zware financiële dobber.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu