Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regio's spelen cruciale rol in de strijd tegen klimaatsverandering! (25/11/09)

Het Europees Parlement stemde vandaag over de EU-prioriteiten voor de klimaattop in Kopenhagen van 7 tot 18 december. De onderhandelingspositie van de EU zal cruciaal zijn om een succesvol akkoord te bereiken. Het Parlement vraagt strikte doelstellingen op vlak van emissiereductie, een duidelijk engagement inzake financiering en boetes voor lidstaten die in gebreke blijven.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels zette samen met haar collega"s van de Europese Vrije Alliantie (EVA) de cruciale rol van regionale overheden in de verf. Brepoels diende onderstaande stemverklaring in.

"In de resolutie die het Europees Parlement vandaag aannam, benadrukt een specifiek hoofdstuk het grote belang van de regio"s en lokale autoriteiten bij het klimaatbeleid, voornamelijk inzake raadpleging, informatie, voorlichting en implementatie. Tot 80% van de aanpassings- en mitigatiemaatregelen zal immers worden uitgevoerd op regionaal en lokaal niveau. Verschillende regionale overheden nemen nu al het absolute voortouw en voeren een doorgedreven beleid tegen klimaatsverandering.

Als lid van de EVA-fractie die Europese naties en regio"s vertegenwoordigt, geef ik mijn volle steun aan de directe betrokkenheid van regionale regeringen in het promoten van duurzame ontwikkeling en het geven van een efficiënt antwoord op de klimaatsverandering.

In deze context moet het werk van het Netwerk van Regionale Overheden voor Duurzame Ontwikkeling (nrg4SD) in de kijker worden gezet. Dit netwerk werkt al nauw samen met het Ontwikkelingsprogramma en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNDP en UNEP).

De EVA-leden vragen daarom expliciete erkenning voor de rol van regionale overheden in het kader van het Kopenhagenakkoord, meer bepaald inzake mitigatie- en aanpassingsbeleid."

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu