ProRail

Persbericht

25-11-2009

In gebruikname nieuw landhek bij particuliere overgang

Mebela is de benaming van een nieuw soort landhek dat in opdracht van ProRail is ontwikkeld. Het staat voor mechanisch bedienbaar landhek. De mebela is ontworpen om particuliere spoorwegovergangen veiliger te maken.

Op 27 november 2009 wordt in Lunteren de eerste mebela officieel in gebruik genomen. U bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Het particuliere terrein is hiervoor eenmalig toegankelijk voor de pers. Marijke van Haaren (Gedeputeerde Provincie Gelderland) en Cees de Vries (regiodirecteur ProRail Noord-Oost) nemen de mebela officieel in gebruik.

Oversteken

De mebela vervangt twee hekken aan beide kanten van de overgang die apart open en dicht worden gedaan. Het nieuwe landhek bestaat uit twee slagbomen die in verbinding met elkaar staan. De passant kan met één handeling beide bomen openen en sluiten. Daardoor hoeft de passant de spoorwegovergang minder vaak over te steken dan voorheen.

Veiligheid

Minder vaak oversteken van de overgang draagt bij aan de veiligheid, maar is geen overwegbeveiliging. De passant moet nog steeds opletten of er geen trein aankomt en is dus zelf verantwoordelijk. Als de passant de mebela vergeet te sluiten gaat deze na enige tijd automatisch dicht. Ook in het donker is de mebela goed zichtbaar. Als iemand het spoor nadert, gaat de LED- verlichting op de slagbomen branden.