Gemeente Geldermalsen

Eigen kracht-bijeenkomst

Heeft u een probleem en komt u er zelf niet uit, dan is de Eigen Kracht-bijeenkomst misschien iets voor u. Met een Eigen Kracht-bijeenkomst zet je samen met mensen die je zelf kiest je leven weer op de rails.

Beschrijving

Een Eigen Kracht-bijeenkomst is een gezamenlijk plan van familie, vrienden, kennissen en de cliënt voor de aanpak van de problemen van de cliënt. Een eigen Kracht-bijeenkomst wordt aangevraagd door een burger of aangeboden door bijvoorbeeld een Wmo-consulent. Een Eigen Krachtcoördinator bereidt de bijeenkomst voor. Deze benadert zoveel mogelijk familie, vrienden en kennissen van de cliënt. De coördinator bereidt iedere deelnemer voor op één gezamenlijke bijeenkomst. De bijeenkomst bestaat uit drie delen. Eerst wordt de situatie geschetst en worden de problemen benoemd. De hulpverleners geven informatie over de mogelijkheden die er zijn om professionele hulp te krijgen. Dan volgt een besloten deel met alleen de cliënt en zijn familie, vrienden en kennissen. Zij maken een gezamenlijk plan. Gemiddeld worden per plan op vier gebieden concrete afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over opvoeding, financiën, vrijetijds-besteding, huishouden, sociale contacten en arbeid. Als derde stap worden uitvoeringsafspraken gemaakt.

Elk huishouden heeft wel eens een probleem

Of u nu alleenstaand bent of een gezin vormt, de hulp van anderen kan in moeilijke tijden goed van pas komen. Hulp van familieleden of vrienden. Een plan maken helpt om de moeilijkheden op te lossen. Een goed plan biedt veiligheid, waardoor de familie verantwoordelijkheid neemt: De Eigen Kracht-bijeenkomst. Het zoeken naar oplossingen staat centraal, niet het zoeken naar schuldigen.

'Het is wel wat anders dan praten met een hulpverlener erbij'

Hoezo familie en bekenden

In een Eigen Kracht-bijeenkomst komt een huishouden samen met mensen die bij hen horen. Vaak zijn dat familieleden en vrienden. Het kan ook een goede bekende zoals de buurvrouw, een vriendje of vriendinnetje van één van de kinderen zijn. De familie en bekenden maken samen het plan. Daar zijn geen buitenstaanders of hulpverleners bij.

'Iedereen kan hulp van een ander nodig hebben'

De Eigen Kracht-bijeenkomst inzetten


* Bij opvoedingsproblemen

* Als u zich eenzaam voelt

* Als u het huishouden niet meer aankunt

* Als u schulden heeft

* Als u meer hulp nodig heeft dan u al krijgt
* Bij echtscheidingsproblemen

* Bij huislijk geweld

* Bij zwaarbelaste mantelzorgers

Aanvraag / Bestelprocedure

Heeft u zelf een probleem? Of kent u iemand met een probleem? Dan kunt u contact opnemen met het Klantencontactcentrum.

Of neem contact op met de Regiomanager Gelderland van de Eigen Kracht Centrale: Keeselzinga@eigen-kracht.nl, telefoon (06) 12 96 78 78.

Voor meer informatie kunt u kijken op

* www.eigen-kracht.nl

Voor een uitleg in een film kijk op

* www.eigen-kracht.nl/verhalen+en+films

Kosten

Geen kosten

Levering

Niet van toepassing

Resultaat

Voorlichting

Thema's

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
Fax: (0345) 573 258