Warchild


Netwerk ex-kindsoldaten jubileert

25 november 2009 - War Child ondersteunt het internationale netwerk van jongeren die door oorlog getroffen zijn (NYPAW - Network of Young People Affected by War). Dit netwerk is met hulp van War Child, een jaar geleden opgezet op de dag van de Internationale Rechten van het Kind.

Ismael Beah en Kon Kelei Doel
Het doel van NYPAW is een wereld te creëren waarin kinderen niet gebruikt worden in oorlog. Een wereld die rechtvaardig is en geen kinderen en jongeren uitsluit maar hen deel laat nemen om veranderingen tot stand te brengen.

Valt er iets te vieren?
Onder het motto: "When there is no peace in the hearts of the children, there is no peace in the World" `viert' het netwerk haar eerste jubileum. Dat er iets te vieren valt is zeker. Het afgelopen jaar hebben de leden van NYPAW - onder andere Kon Kelei, voormalig kindsoldaat in Soedan en voorlichter van War Child - wereldwijd succesvol campagne gevoerd.

Hoogtepunt
Kon: "Het hoogtepunt was voor mij de oprichting van een speciaal Colombiaans netwerk, ALIARTE, verbonden aan NYPAW. Ik wil heel graag dat er op meer plekken in de wereld jongeren hun eigen groepen opzetten. Ik kan als Soedanees mijn verhaal wel gaan vertellen aan de Colombiaanse overheid, maar het is veel geloofwaardiger en krachtiger als het van Colombiaanse jongeren zelf komt. Dan is het ineens de lokale realiteit en niet het verhaal van een jongen uit een ver Afrikaans land."

Toekomstplannen
In 2010 gaat NYPAW naar Oeganda om daar ook een landelijk netwerk op te bouwen. Vervolgens is het Midden-Oosten aan de beurt, en dan de Kaukasus regio. Daarnaast hoopt Kon het lobbywerk van NYPAW op een hoger niveau tillen. Bijvoorbeeld door militairen van internationale vredesmissies te informeren en adviseren over kindsoldaten. Tot slot zal hij samen met War Child het secretariaat van NYPAW `runnen' vanuit Amsterdam.