Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|28 mei  2009  |
|Nummer        |
|126           |

Onderwijsraad plaatst initiatieven van leerlingen en studenten in de schijnwerpers

'Kleurrijk Brabant Leert' genomineerd voor de L-FACTOR


Het provinciale programma Kleurrijk Brabant Leert, is door de Onderwijsraad uitgeroepen tot een van de beste initiatieven waarin leerlingen en studenten hun kennis en talenten inzetten voor andere leerlingen. Uit alle genomineerde inzendingen wordt in november de winnaar gekozen van de L-FACTOR. "De nominatie van de Onderwijsraad is echt een compliment", zegt Brigite van Haaften-Harkema, lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant.

De Onderwijsraad bestaat 90 jaar. Om dit te vieren is het onafhankelijk adviescollege voor de rijksoverheid op zoek gegaan naar initiatieven waarin leerlingen en studenten optreden als docent: lesnemer wordt lesgever. Kleurrijk Brabant Leert is zo'n project. Met dit investeringsprogramma geeft de Provincie Noord-Brabant een flinke impuls aan de uitbreiding van zogenaamde mentorenprojecten op scholen voor basis- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Het project wordt uitgevoerd door Palet, Adviseurs Diversiteit.

Mentorenprojecten
Mentorenprojecten worden ingezet voor leerlingen die uit de boot dreigen te vallen of die met wat extra steun een hoger onderwijsniveau aankunnen. Die steun wordt niet gegeven door professionele hulpverleners, maar juist door jonge vrijwilligers. Door hun leeftijd en vergelijkbare (etnische) achtergrond staan zij dicht bij de leerling en fungeren zij als rolmodel. Inmiddels geven al ruim185 jongeren op deze manier leerlingen een duwtje in de rug. Ze helpen wekelijks met het plannen van huiswerk en bieden een luisterend oor.

Duurzame plaats in de zorgstructuur
Kleurrijk Brabant Leert duurt twee schooljaren en is erop gericht voor mentoring een duurzame plaats in de zorgstructuur van scholen te creeren. In dit eerste schooljaar (2008/2009) zijn vijftien basisscholen en twaalf scholen voor voortgezet onderwijs gestart, verdeeld over dertien Brabantse gemeenten.

Verbetering van de schoolprestaties
De praktijk laat zien dat het inzetten van mentoren bijdraagt aan vermindering van schooluitval en zittenblijven en aan verbetering van de schoolprestaties, het gedrag en de motivatie van jongeren. Ook de contacten tussen de ouders en de school varen er wel bij. Mentorenprojecten verdienen zichzelf hierdoor terug op de langere termijn.

Feestelijke prijsuitreiking
Of Kleurrijk Brabant Leert de L-FACTOR van de onderwijsraad wint? Dat bepaalt een deskundige jury onder voorzitterschap van televisiepresentatrice Hadassah de Boer. Begin oktober maakt de jury met een filmploeg een tour langs de genomineerden. Over de genomineerde projecten wordt een film gemaakt die in première tijdens de feestelijke prijsuitreiking op woensdag 25 november in het Centraal Museum in Utrecht. De initiatiefnemers van het bekroonde project ontvangen een geldprijs en een trofee.


Voor informatie over dit persbericht:
afdeling Communicatie, Marije Verstegen, telefoon (073) 680 88 17 of (06) 2185 6131

Op www.onderwijsraad.nl kunt u actuele informatie en ontwikkelingen over de L-FACTOR van de Onderwijsraad volgen.
Voor meer informatie over het programma Kleurrijk Brabant Leert gaat u naar www.kleurrijkbrabantleert.nl
Ook kunt u contact opnemen met Laudy Brouwer, projectleider Kleurrijk Brabant Leert / mentoring
Palet, adviseurs diversiteit
Willemstraat 59
5611 HC Eindhoven
Tel. 040-235 99 99
lbrouwer@palet.nl
Desgewenst brengen wij u graag in contact brengen met deelnemende scholen, mentoren of leerlingen.


---- --