Ingezonden persbericht


26 oktober 2009

Congres

Straatcultuur en groepsdynamiek
(i.v.m. de toekenning van de Publicatieprijs SMVP 2009)

Datum: woensdag 25 november 2009
Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam Tijd: van 13.30 tot 18.00 uur

Beschrijving
De jury van de Publicatieprijs SMVP 2009, onder voorzitterschap van prof. dr. Theo de Roos, heeft deze tweejaarlijkse prijs toegekend aan het boek van Jan Dirk de Jong (uitgeverij Aksant, Amsterdam, 2007). De auteur heeft jarenlang etnografisch onderzoek verricht naar het opvallend delinquent groepsgedrag van 'Marokkaanse' jongens uit Overtoomseveld in Amsterdam Nieuw-West. Hij presenteert in zijn boek nieuwe inzichten en zet vraagtekens bij de populaire culturele verklaringen voor het gedrag van deze jongens. Hij stelt dat het gedrag van 'Marokkaanse' jongens veel beter is te verklaren vanuit hun algemene menselijke behoeften aan erkenning, veiligheid en vertier, dan vanuit hun 'Marokkaanse' afkomst en opvoeding. Het onderzoek gaat over allochtone Amsterdamse jongens. Ten minste een van hun ouders is in Marokko geboren, maar omdat ze in toenemende mate zelf in Nederland geboren en getogen zijn, gebruikt De Jong aanhalingstekens als hij schrijft over 'Marokkaanse' jongens.

Het is gebruikelijk dat de SMVP rond het thema van de winnende publicatie een conferentie organiseert. Centraal in het boek van De Jong staat de vraag: Is het typisch Marokkaans of typisch straatcultuur? Het antwoord dat de auteur gevonden heeft is de titel van de conferentie geworden. Rond dit thema is een aantal gerenommeerde inleiders bereid gevonden een bijdrage te leveren. Ook zal korpschef Bernard Welten aangeven waarom hij grote bezwaren heeft tegen de rap-cultuur, hetgeen ongetwijfeld tot een interessant debat zal leiden.

Voor wie is dit congres bedoeld?
Het actuele thema van de conferentie zal zeer aanspreken bij hen die betrokkenheid hebben met jeugd, overlast, geweld en criminaliteit. Zij die in dat kader werkzaam zijn bij gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, jeugdwelzijnsorganisaties en ministeries zijn van harte uitgenodigd. Ook wetenschappers en andere geïnteresseerden zijn welkom.

Programma
13.30 uur Ontvangst
14.00 uur
Opening door de dagvoorzitter Theo de Roos - Universiteit Tilburg 14.10 uur
Jan Dirk de Jong - Vrije Universiteit Amsterdam
Over straatcultuur en groepsdynamiek
14.30 uur Hans Kaldenbach - Hogeschool Utrecht
Straatcultuur uitgelicht
14.50 uur
Frank van Gemert - Vrije Universiteit Amsterdam
Sterke merken en gangs
15.10 uur
Tom de Leeuw - Erasmus Universiteit Rotterdam
Supportersgeweld (over top boys, mooi boys, party animals en internethoolies) 15.30 uur
Willem de Haan - Universiteit Groningen
Ontmanteling van straatcultuur
15.50 uur Pauze
16.30 uur
Debat over rap-cultuur met medewerking van:
.Bernard Welten - korpschef regiopolitie Amsterdam .Salah Edin - jongerenwerker Amsterdam
.Hicham Darif - jeugdhulpverlener Amsterdam
.Jan Dirk de Jong - winnaar SMVP Publicatieprijs
17.00 uur
Dagvoorzitter - Theo de Roos
Laudatio SMVP Publicatieprijs 2009
Afsluiting
Aansluitend aperitief
18.00 uur Einde bijeenkomst

Kosten
De kosten voor deelname bedragen ¤ 55,- (excl. BTW). Dat is inclusief koffie, thee en aperitief. Voor dit bedrag krijgen de deelnemers enige tijd na de conferentie een congresbundel toegezonden. In deze uitgave zijn alle bijdragen van deze middag verzameld. Annulering dient uiterlijk één week voor het congres te geschieden. Bij verhindering kan uw plaats door een ander worden ingenomen, mits tijdig doorgegeven (uiterlijk twee dagen voor het congres). Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, is het volledige bedrag verschuldigd.

Aanmelden
Aanmelden kan tot 21 november 2009 via onze website www.smvp.nl.