Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

17 november 2009

Drie Nederlandse toponderzoekers presenteren plan om migraine te lijf te gaan

25 november: uitreiking NWO-Spinozapremies 2009

Op woensdag 25 november reikt minister Ronald Plasterk de NWO-Spinozapremies 2009 uit. Albert van den Berg, Michel Ferrari en Marten Scheffer ontvangen elk 2,5 miljoen euro. Uniek is dat de drie Nederlandse topwetenschappers samen onderzoek gaan verrichten. Dat is in vijftien jaar Spinozapremies nog nooit gebeurd. Tijdens de uitreiking onthullen de onderzoekers hun plan voor een studie naar de oorzaken van migraine. De feestelijke bijeenkomst is in de Nieuwe Kerk, Spui 175, te Den Haag. Pers is na aanmelding van harte welkom.

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Elke onderzoeker krijgt 2,5 miljoen euro, te besteden aan onderzoek naar keuze. Het is het vijftiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De NWO-Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren (www.nwo.nl/spinozawinnaars).

De winnaars van 2009
Begin juni zijn de winnaars bekendgemaakt. Nu volgt de feestelijke uitreiking waarin de winnaars hun onderzoek en hun plannen toelichten.

Albert van den Berg, natuurkundige aan de Universiteit Twente, bespreekt de mogelijkheden van silicium nanodraadjes. Deze kunnen in de toekomst mogelijk gebruikt worden in een nanopil die darmkanker in een vroeg stadium kan diagnosticeren.

Michel Ferrari, neuroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum vertelt over de vele uitdagingen die het migraineonderzoek biedt en onthult hoe de drie winnaars hun krachten gaan bundelen in een gezamenlijke studie naar de oorzaken van een migraineaanval.

Marten Scheffer, aquatisch ecoloog aan de Wageningen Universiteit, neemt je mee naar de wereld van de complexe systemen. Hij laat zien hoe belangrijk het is om begrip te krijgen voor de mechanismen die de stabiliteit bepalen van grote complexe systemen als het klimaat, onze hersenen en financiële markten.

Kort programma
14.00 uur: zaal open
14.30 uur: lezing prof. dr. ir. A. (Albert) van den Berg 15.00 uur: lezing prof. dr. M.D. (Michel) Ferrari
15.30 uur: pauze
16.00 uur: lezing prof. dr. M. (Marten) Scheffer
16.30 uur: gezamenlijke presentatie 'Hoe ontstaan migraineaanvallen' 16.40 uur: Jos Engelen, voorzitter NWO
16.50 uur: uitreiking premies door Ronald Plasterk, minister van OCW 17.10 uur: receptie

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is dé nationale wetenschapsfinancier met de taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO (www.nwo.nl) ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur en instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

Elke winnaar heeft zijn voordracht samengevat in enkele afbeeldingen met bijschriften. Deze zijn voor de pers onder embargo beschikbaar.

Persbericht over de bekendmaking van 9 juni:
NWO-Spinozapremie voor minilaboratoriums, hoofdpijn en transities


---