Gemeente Westervoort

Vaccinatie Nieuwe Influenza A (H1N1)

Jonge kinderen hebben meer kans op griep. Hierdoor komen bij deze leeftijdsgroep vaker gezondheidsproblemen voor ten gevolge van Nieuwe Influenza A (`Mexicaanse griep).

Daarom mogen kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar gevaccineerd worden tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Minister Klink van Volksgezondheid wil deze groep kinderen zoveel mogelijk beschermen door hen vaccinatie aan te bieden. Juist voor deze kinderen biedt vaccinatie meer voordelen voor hun gezondheid dan de nadelen van eventuele bijwerkingen.

Wat zijn de prikdagen in Westervoort?
Als u of uw kind in aanmerking komt voor deze vaccinatie, gaat het in totaal om 2 vaccinaties. De vaccinatiedagen:

* woensdag 25 november 2009 én

* woensdag 16 december 2009

Het gaat dus om 2 vaccinaties per persoon, op beide dagen één.

Waar wordt er in Westervoort geprikt?
De vaccinatie vindt plaats in De Nieuwhof, Rivierweg 1.

Welke kinderen komen in aanmerking voor de vaccinatie? Kinderen die geboren zijn na 23 november 2004 en vóór 23 mei 2009 komen in aanmerking voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Iedereen die in aanmerking komt, krijgt vanzelf per post alle informatie thuis. Dit wordt landelijk georganiseerd. Hierin staat ook verdere informatie over exacte tijden en locatie.

Waarom krijgen kinderen van 5 jaar en ouder geen vaccinatie aangeboden?
Kinderen tot en met 4 jaar hebben een minder sterke weerstand. Bij kinderen die ouder zijn dan 4 jaar is de kans op een infectie met Nieuwe Influenza A (H1N1) ook aanwezig maar is het risico op ernstige complicaties lager en daarom slaat de balans tussen het effect van vaccinatie en de zeer geringe kans op bijwerkingen bij hen uit naar niet vaccineren. Kinderen die zijn geboren vóór 24 november 2004 die in de medische risicogroepen vallen, zijn wel opgenomen in de doelgroepen voor vaccinatie. Zij zijn al opgeroepen door de huisarts.

Waarom krijgen kinderen tot en met 5 maanden geen vaccinatie aangeboden?
Het vaccin tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) is niet geregistreerd voor gebruik bij kinderen tot en met 5 maanden. Om hen toch zo goed mogelijk te beschermen, wordt de prik aan alle huisgenoten aangeboden om zo te voorkomen dat zij de zuigelingen besmetten.

Is de vaccinatie vrijwillig?
Ja, de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) is vrijwillig. Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD sturen u gezamenlijk een uitnodiging voor de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1), maar u bepaalt zelf of u uw kind laat vaccineren.

Uit hoeveel prikken bestaat de vaccinatie?
De vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) bestaat uit 2 prikken. Tussen de eerste en de tweede griepprik zit ten minste 3 weken. Uw kind is het best beschermd tegen het nieuwe griepvirus als het beide prikken heeft gekregen.

Mijn kind krijgt de jaarlijkse griepprik aangeboden en heeft al een uitnodiging van de huisarts gehad voor vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1). Wat nu?
Uw kind krijgt beide prikken gewoon bij de eigen huisarts en hoeft niet naar de GGD. Als uw kind gevaccineerd wordt door de huisarts, kunt u de tweede prik niet bij de GGD halen. De huisarts en de GGD gebruiken namelijk vaccins van verschillende fabrikanten.

Kan mijn kind ondanks de vaccinatie toch Nieuwe Influenza A (H1N1) krijgen?
Ja, er is een kleine kans dat uw kind Nieuwe Influenza A (H1N1) krijgt, ondanks de vaccinatie, maar dan verloopt de griep meestal mild.

Wat u verder nog moet weten
Uw kind krijgt de prik in de bovenarm of in bovenbeen. Wilt u daar met de kleding rekening mee houden? Is uw kind allergisch voor kippenei-eiwit? Neem dan contact op met uw GGD, die kan dan bepalen of en hoe uw kind gevaccineerd kan worden. De prik voor uw kind ligt bij de GGD. U hoeft dus niet naar de apotheek te gaan.

Vragen?

* Kijk op www.grieppandemie.nl

* Bel met Postbus 51: 0800-1100 (gratis)

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl