Ingezonden persbericht


Persbericht, 19 november 2009

Loubna Aammari wint Kartini Prijs voor uitstekende studieresultaten

'Meisjes zijn minstens even goed in exacte vakken als jongens'

Op 25 november ontvangt de Hilversumse Loubna Aammari de Kartini Prijs (E 1250,-) als beste allochtone vrouwelijke eerstejaarsstudente in de exacte vakken. Deze landelijke Jong Talent Prijs wordt uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem en is beschikbaar gesteld door mr. M. van Empel, oud-hoogleraar European Union Law. Loubna studeert Informatica aan de Technische Universiteit Delft en haalde een gemiddelde van 8.

Loubna wist wel dat ze voor deze prijs was genomineerd, maar had absoluut niet verwacht dat ze zou winnen. "Ik werk hard voor mijn studie en dan is het leuk dat dat wordt opgemerkt en gewaardeerd," zegt Loubna over haar prijs. De ouders van Loubna komen uit Marokko, maar zelf is ze geboren en getogen in Nederland. Ze is één van de zes meisjes in de tweedejaarsgroep Informatica van 98 studenten en dan ook nog eens het enige meisje met een hoofddoekje. "Het is erg jammer, dat zo weinig meisjes zo'n studie kiezen, terwijl ze minstens even goed in exacte vakken zijn als jongens. Ik hoop dat deze prijs een stimulans is voor andere meisjes."

Loubna koos voor een informaticastudie, omdat wiskunde hier een belangrijke rol in speelt, terwijl het vak breder is dan een pure wiskundestudie. Op het VWO was wiskunde haar favoriete vak. "Het mooie van wiskunde is, dat het zekerheid geeft. Een oplossing is altijd juist of niet-juist. Je hoeft nooit te twijfelen, dat geeft mij een goed gevoel." Hoewel ze aan de informatica moest wennen ("ik zat niet in dat wereldje"), gaat ze haar studie zeker afronden. Ze denkt aan een master Kunstmatige intelligentie.

De Kartini Aanmoedigingsprijs is genoemd naar Radèn Ajeng Kartini die geldt als pionier van de emancipatie van de Javaanse vrouw. Hij wordt uitgereikt door mr. M van Empel. Op 25 november worden nog meer Jong Talent prijzen uitgereikt. De 40 beste eerstejaarsstudenten in exacte vakken krijgen een aanmoedigingsprijs van vijfhonderd euro en drie studenten krijgen een prijs van vijfduizend euro voor hun afstudeeronderzoek. De prijzen worden beschikbaar gesteld door diverse stichtingen en bedrijven die hiermee de studie in exacte vakken willen stimuleren. De jurering en organisatie zijn in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).
---