Vrije Universiteit Amsterdam

Verbeterd radiofarmacon voor schildwachtklierdetectie bij borstkanker


* Startdatum: 25-11-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Verbeterd radiofarmacon voor schildwachtklierdetectie bij borstkanker


* Spreker: G.M.M. Gommans


* Promotor: prof.dr. G.J.J. Teule


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Geert Gommans geeft in zijn promotieonderzoek antwoorden over het op een eenvoudige en reproduceerbare wijze bereiden en toepassen van hoog specifieke concentraties 99mTc Nanocoll voor het onderscheiden van schildwachtklieren.

Voor het uitvoeren de schildwachtklierprocedure is er wereldwijd geen geregistreerd radiofarmacon (radioactieve stof gekoppeld aan een chemische stof) voorhanden. De schildwachtklier (SWK) is de lymfeklier waarop een tumor rechtstreeks draineert. Door het verspreiden van tumorcellen via het lymfevocht kan een metastase ontstaan in een SWK. Met een SWK-procedure kunnen lymfeklier metastasen worden aangetoond voordat de lymfeklier voelbaar wordt.

Gommans beschrijft in zijn proefschrift het optimaliseren van de SWK-procedure bij borstkanker met 99mTc Nanocoll (nano-eiwit). In een aantal klinische studies onderzoekt hij hoog specifieke concentraties 99mTc Nanocoll en het effect van elueren (absorberen) van de 99Mo/99mTc generator op verschillende tijstippen.

De klinische studies tonen aan dat 99mTc- Nanocoll, gelabeld met een hoge specifieke concentratie 99mTc per eiwitdeeltje meer radioactiviteit in een SWK accumuleert dan bij gebruik van lage concentraties 99mTc per eiwitdeeltje. Een verdere accumulatie wordt bereikt in het toepassen van een zo vers mogelijk eluaat van de 99Mo/99mTc generator.

Een in Nederland onder alle afdelingen nucleaire geneeskunde gehouden enquête over hoe de SWK-procedure wordt uitgevoerd leidde tot de conclusie dat er in Nederland een grote verscheidenheid is aan nucleaire geneeskundige aspecten van de SWK-procedure. Standaardisatie hiervan in de landelijke richtlijn borstkanker lijkt geïndiceerd. Ook lijkt, mede gelet op het anno 2009 ontbreken van een registratiedocument voor SWK detectie gebruikte radiofarmaca, het tijdperk aangebroken voor het ontwikkelen van een specifiek radiofarmacon.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam