Vrije Universiteit Amsterdam

Kattenkrabziekte moeilijk aantoonbaar


* Startdatum: 25-11-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Kattenkrabziekte moeilijk aantoonbaar


* Spreker: M.J. Vermeulen


* Promotor: prof.dr. J.J. Roord


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Marijn Vermeulen concludeert in haar onderzoek dat het aantonen van kattenkrabziekte met de huidige technieken moeilijk is. Artsen moeten zich soms eerst achter de oren krabben voordat ze de diagnose stellen.

Kattenkrabziekte is een relatief veel voorkomende oorzaak van lymfklierontsteking, vooral bij jonge mensen. Men kan besmet raken met de bacterie, die Bartonella henselae heet, door een krab van een kat. Bij patiënten met een normale afweer genezen de ontstoken klieren vanzelf. Het is belangrijk om kattenkrabziekte te onderscheiden van andere ernstiger aandoeningen, zoals kwaadaardige ziekten (bijvoorbeeld lymfklierkanker) en tuberculose.

Om kattenkrabziekte aan te tonen wordt meestal gebruik gemaakt van een serologische test, waarbij het bloed (serum) van de patiënt getest wordt op antistoffen tegen de bacterie. In haar promotieonderzoek toont Vermeulen aan dat de betrouwbaarheid van verschillende serologische testen matig is. Bij slechts 60% van de patiënten met kattenkrabziekte blijken de meest gebruikte testen in staat om antistoffen aan te tonen. Daarnaast blijkt dat bij enkele patiënten zonder kattenkrabziekte toch antistoffen worden gevonden met deze testen. Dit kan leiden tot een foute diagnose. Een poging om de test te verbeteren door een andere bacteriestam te gebruiken liet geen verbetering zien.

Een meer geavanceerde methode om kattenkrabziekte te diagnosticeren is het aantonen van DNA van de bacterie in pus of weefsel. Vermeulen onderzocht of hiervoor ook bloed gebruikt kan worden, omdat dit minder belastend is voor de patiënt. Bij slechts 17% van de patiënten met kattenkrabziekte bleek DNA van de bacterie aantoonbaar in hun serum.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam