Raad van State


woensdag 25 november 2009
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

12.15 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Venlo heeft verleend aan de gemeente Venlo voor het verleggen van de Professor Gelissensingel. De vrijstelling heeft ook betrekking op het realiseren van de Weerd in het gebied Maaswaard. Het gemeentebestuur heeft verder een zogenoemde 'aanlegvergunning' verleend om kabels en leidingen in de grond te kunnen aanleggen en verleggen. Ook kan met deze vergunning een nieuwe rijbaan worden aangelegd. Verder heeft het gemeentebestuur een bouwvergunning verleend aan een woningstichting om een woonzorgcomplex te bouwen aan de Hamelstraat en Walstraat in Venlo. Vesteda Project B.V. komt tegen de vrijstelling, de aanlegvergunning en de bouwvergunning in hoger projectontwikkelaar heeft eerder met de gemeente Venlo afgesproken dat zij een bouwlocatie bij de Maas mocht ontwikkelen. Zij wilde daar 56 huurwoningen in de vrije sector realiseren. Doordat de gemeente die locatie in het kader van het project Maaswaard had aangewezen als compensatiegebied voor de opvang van rivierwater van de Maas, ging dat niet meer door. De gemeente moest de projectontwikkelaar een alternatieve locatie aanbieden. Vesteda wil graag een perceel aan de kopse kant van de Maaswaard ontwikkelen. Dit is echter niet mogelijk vanwege de vrijstelling, aanlegvergunning en bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend. De rechtbank in Maastricht heeft in mei 2009 in twee aparte uitspraken geoordeeld dat de projectontwikkelaar geen 'rechtstreeks belang heeft' bij de vrijstelling en de vergunningen, omdat Vesteda geen gronden zou bezitten in de buurt van de Maaswaard. Daarom is zij naar het oordeel van de rechtbank geen belanghebbende in de procedure. Vesteda betwist dat zij geen belanghebbende is en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200903675/1 en 200904372/1)

13.30 uur

Zitting over de boetes die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan PCM Distributiebedrijf, Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en AD Nieuwsmedia. De minister heeft dat gedaan, omdat de Arbeidsinspectie heeft geconstateerd dat een Nigeriaanse man als krantenbezorger aan het werk was zonder dat hij beschikte over een tewerkstellingsvergunning. De minister heeft boetes van EUR 8.000,- opgelegd aan zowel de kranten als aan PCM. PCM zou namelijk van de kranten de opdracht hebben gekregen om de kranten te bezorgen. PCM en de kranten gingen eerder tegen de boetes in beroep bij de rechtbank. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in april 2009 dat de kranten niet als werkgever van de krantenbezorger konden worden aangemerkt, zodat de minister de boetes niet aan de kranten had mogen opleggen. In een andere uitspraak oordeelde de rechtbank dat PCM wél als werkgever van de krantenbezorger kon worden aangemerkt en dus voor de Nigeriaan een tewerkstellingsvergunning had moeten aanvragen. Volgens de rechtbank was er echter aanleiding om de boete te verlagen tot EUR 4.000,-. PCM had namelijk al maatregelen genomen om overtredingen van de Wav te voorkomen, aldus de rechtbank. De minister is het met beide uitspraken niet eens komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook PCM komt in hoger beroep. Volgens PCM is ook zij niet als werkgever van de krantenbezorger aan te merken en had haar helemaal geen boete opgelegd mogen worden. (zaaknummers 200903394/1 en 200903419/1)