Socialistische Partij

PvdA trekt stekker uit linkse coalitie

24-11-2009 * Vanavond heeft de PvdA-fractie in de gemeenteraad de stekker uit de linkse coalitie (PvdA, Groenlinks, SP) getrokken. De PvdA bleef erop hameren dat de lasten voor de Nijmeegse burgers omlaag zouden moeten, terwijl die lasten met het collegevoorstel al fors dalen (gemiddeld ruim dertig euro per huishouden minder dan vorig jaar). Het college van burgemeester en wethouders, inclusief PvdA-lijsttrekker Hannie Kunst, vond de gevolgen van dit voorstel onaanvaardbaar. De PvdA zette toch door.

PvdA-wethouder financiën Paul Depla hield een vurig betoog om de PvdA-fractie van gedachten te laten veranderen. De PvdA wilde een lastenverlaging voor bedrijven, maar diende een voorstel in dat hoofdzakelijk over de belasting voor woningbezitters ging. De sociaal-democraten zeggen dat Nijmegen een erg dure stad is voor haar burgers, terwijl dit aantoonbaar niet zo is. Tweederde van de steden vraagt komend jaar meer belasting van haar inwoners dan Nijmegen. Het voorstel van de PvdA slaat bovendien een gat in het huishoudboekje van de stad van 1,9 miljoen euro, terwijl er nog miljoenen aan rijksbezuinigingen op de gemeente afkomen.

Zowel PvdA-wethouder Depla als SP-fractievoorzitter Hans van Hooft jr riepen de PvdA-fractie op om toch vooral aan het belang van de stad te denken. Van Hooft jr: "Ik vind het onbegrijpelijk dat de Partij van de Arbeid drie maanden voor de verkiezingen de stekker uit het college trekt. Het college was al fors aan de wensen van de PvdA tegemoet gekomen. De PvdA-fractie wist dat het college zou opstappen en hield toch vast aan verdere belastingverlaging. Door zich te gedragen als een rupsje-nooit-genoeg houdt ze absoluut geen rekening met het stadsbelang. De partij doet een greep uit de kas, blaast het college op en laat de stad de komende vijf maanden stuurloos achter. Dat is onverantwoordelijk, onverstandig en onacceptabel. In plaats van trots te zijn op alles wat deze linkse samenwerking de stad heeft opgeleverd, worden alle successen nu bij het grofvuil gezet."

Het amendement van de PvdA is aangenomen door de gemeenteraad dankzij steun van oppositiepartijen. Het college beraad zich nu op haar positie.