Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WDWWZ wil lijstverbinding met Lokaal Dinkelland

Met behoud van eigen identiteit en zelfstandigheid

OOTMARSUM/DENEKAMP - De nieuwe politieke partij in Dinkelland, 'We doen wat we zeggen (WDWWZ)', wil een lijstverbinding met Lokaal Dinkelland aangaan. Aanleiding voor dit voorstel is dat beide partijen bij de verdeling van mogelijke restzetels naar aanleiding van de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Dinkelland op 3 maart aanstaande daarvan kunnen profiteren.

Politieke partijen die zich met elkaar verwant voelen kunnen met behoud van de eigen identiteit en zelfstandigheid samen een lijstencombinatie - ook wel lijstverbinding genoemd - vormen.

Het bestuur en de lijsttrekker/politiek leider A. Steggink van Lokaal Dinkelland hebben toegezegd het voorstel van WDWWZ te gaan bestuderen. Lokaal Dinkelland wil het voorstel betrekken bij andere mogelijkheden die momenteel in de partij ter discussie staan en komt later met een reactie.

WDWWZ benadrukt dat er weliswaar overeenkomsten met Lokaal Dinkelland bestaan, maar dat het zeker geen één pot nat is. ,,Er zijn wel degelijk verschillen tussen beide partijen, want anders hadden we niet met een aparte lijst aan de verkiezingen deelgenomen'', zegt de woordvoerder van WDWWZ.

Bij een lijstverbinding leveren partijen wel een eigen kandidatenlijst in, maar voor de verdeling van de zetels geldt een lijstengroep als één lijst. De stemmen die deze partijen behalen worden namelijk bij elkaar opgeteld.

Bij de verdere berekening van de verkiezingsuitslag speelt het feit dat de lijsten onderdeel zijn van een lijstencombinatie, geen rol meer.

Politieke groeperingen die willen overgaan tot een lijstverbinding moeten daartoe op de dag van kandidaatstelling een verklaring indienen bij het centraal stembureau.

Voor het aangaan van een lijstcombinatie gelden de volgende eisen:

de aanduidingen van de betreffende politieke partijen zijn geregistreerd bij het centraal stembureau;

de combinatie heeft betrekking op alle ingediende lijsten;

de combinatie geschiedt in de verschillende kieskringen met dezelfde partij of partijen.

Noot voor de redactie (