Mobistar koopt Belgische KPN b2b en carrier activiteiten

Brussel, 25 november 2009 - Mobistar kondigt vandaag het akkoord aan met KPN Mobile International B.V. over de aankoop van KPN Belgium Business n.v. (b2b en carrier activiteiten in België). Het akkoord omvat de aankoop van het glasvezelnetwerk, de overname van de businessklanten en de wholesaleactiviteiten van het vroegere 'Versatel n.v.'. De overdracht zal effectief zijn in de loop van het eerste kwartaal van 2010 na de goedkeuring ervan door de Raad van de Mededinging. De 135 medewerkers van KPN Belgium Business n.v. zullen worden geïntegreerd in de Mobistar Groep.
Mobistar koopt 100 % van de aandelen van KPN Belgium Business n.v. De aankoop geldt enkel voor het vroegere 'Versatel'. Met deze overname bevestigt Mobistar haar strategie om te blijven investeren in de professionele markt om er zijn positie te versterken.
Dankzij deze overeenkomst wordt het Mobistar-netwerk uitgebreid met 1800 km glasvezel en 2 datacenters. Hierdoor kan Mobistar een betere dienstverlening naar zijn bestaande professionele klanten leveren en ondersteuning geven aan zijn andere segmenten. De 9000 bestaande klanten van KPN Belgium Business n.v. zijn dankzij de overname verzekerd van continuïteit van de dienstverlening en dragen bovendien bij tot een toename van het marktaandeel van Mobistar in de markt van de vastelijnactiviteiten. Mobistar zal door deze overeenkomst ook wholesalediensten verzorgen aan KPN Group Belgium n.v. voor hun residentiële adsl-producten.
De aankoopprijs van KPN Belgium Business n.v. bedraagt 65 miljoen euro (op schuld-en cashvrije basis) en moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsinstanties. Indien effectief, zal deze transactie vanaf 2010 een positieve impact op de inkomsten en de Ebitda van Mobistar hebben. De geschatte inkomsten voor 2009 van KPN Belgium Business n.v. bedragen 48,9 miljoen euro en de Ebitda 10,1 miljoen euro.
Voor Benoit Scheen, CEO van Mobistar, "past de overname in onze convergentiestrategie en zal Mobistar toelaten om zijn positie als aanbieder van vaste telefonie- en datadiensten verder te versterken naar het B2B segment. De hooggekwalificeerde competenties en de infrastructuur van KPN Belgium Business n.v. zullen Mobistar toelaten de tijdspanne nodig voor het ontwikkelen en het in de markt zetten van nieuwe b2b producten te verkorten." Libor Voncina CEO van KPN Group Belgium: "Vandaag is een nieuwe mijlpaal in infrastructuurdeling tussen beide bedrijven. De nieuwe wholesale-overeenkomst Embargo tot 25/11/2009 om 8.00u
Gereglementeerde informatie
zal ons de verdere ondersteuning bieden om nieuwe producten aan competitieve prijzen aan onze residentiële, soho en kmo-klanten aan te bieden." De ondernemingsraad van de respectievelijke bedrijven en het CBFA werden geïnformeerd over de overeengekomen transactie.
Mobistar (EURONEXT BRUSSEL: MOBB), één van de belangrijkste acteurs op de Belgische en Luxemburgse telecommunicatiemarkt, is actief in mobiele en vaste telefonie, in adsl en in andere markten met een groot groeipotentieel. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve producten en diensten voor de residentiële en voor de professionele markt. Mobistar is genoteerd op de Beurs van Brussel en behoort tot de France Télécom-groep.