Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Magazine bij kunstproject N34

Eerste themanummer 'Zand bv'

Op 24 november 2009 verschijnt het eerste nummer van het Magazine N34, een tijdschrift bij een kunstproject dat gerealiseerd wordt langs de provinciale weg N34. Het eerste nummer heeft als thema 'Zand bv'. Op woensdag 25 november 2009 brengt een in stijl gepimpte caravan de eerste nummers van het magazine bij alle gemeenten die langs de N34 liggen. De toer begint om 11.30 uur bij het Provinciehuis in Assen en eindigt rond 16.00 uur bij het gemeentehuis in Coevorden. Geïnteresseerden kunnen het magazine vanaf 25 november 2009 via de website www.n34-magazine.nl aanvragen. Het kunstproject N34 is een initiatief van Provincie Drenthe, in nauwe samenwerking met Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en CBK Drenthe.

De N34 is een belangrijke ader in het noord-zuidverkeer in Drenthe en heeft voor de omgeving een essentiële functie als ontsluitingsweg. Tevens vormt de N34 een toegang tot een belangrijk cultuur-historisch en toeristisch gebied. De Hondsrug is de oostflank van het Nationaal Landschap Drentsche Aa. Voor een groot deel volgt de route de Hondsrug
- 'de snelweg van de steentijd'. Deze zandrug, aardkundig een bijzonderheid, is rijk aan hunebedden, prehistorische graven en bodemvondsten. De bewoning van het gebied heeft zich door de eeuwen heen hier geconcentreerd. Voor kunst biedt de geschiedenis dus aanknopingspunten te over. Maar ook eigentijdse thema's ¿ mobiliteit, toerisme en duurzaamheid bijvoorbeeld ¿ kunnen dienen als inspiratiebron.

Om ordening aan te brengen in alle mogelijke invalshoeken, is het kunstproject in 2008 van start gegaan met een onderzoek door bureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles). ZUS' analyse van het landschap en de fysieke leefomgeving rond de N34 leidde naar de conclusie dat het gebied een verandering ondergaat van productielandschap naar consumptielandschap. Die transformatie nu, en alles wat daarbij komt kijken, is uitgangspunt voor het kunstproject rond de N34.

Kunstwerken moeten het landschap rond de N34 leesbaar gaan maken, voor gebruikers van de weg, omwonenden en andere geïnteresseerden. Ook dit magazine wil aan die leesbaarheid bijdragen. Elk nummer zal een thema uit het ZUS-onderzoek uitdiepen en daarmee een dimensie van de route onder de loep nemen. Elk nummer vormt daarnaast het startpunt voor een kunstopdracht. De opdracht voor een eerste kunstproject zal naar verwachting in 2010 verstrekt worden. Bij het project hoort ook een website: www.n34-magazine.nl.

In het eerste nummer van het Magazine N34 draait alles om zand. Het tijdschrift neemt de lezer o.a. mee naar een zandwinningsbedrijf in Tynaarloo, maakt u deelgenoot van een gesprek tussen een archeoloog en twee Drentse ondernemers en presenteert u het verhaal achter een uitzonderlijk land art-kunstwerk in de bossen bij Emmen. Het nummer Zand bv bevat verder een kort verhaal van Marga Kool, een fotografisch essay door beeldend kunstenaar Frank Koolen en een opmerkelijke bespiegeling van Frank Westerman, die uitlegt hoe het komt dat Drenten 'zanderig denken'. Zand, zo blijkt wel uit dit nummer, is door de jaren heen deel van de mentaliteit van Drenthe geworden en zal er ook in de toekomst een voorname rol blijven spelen.