Enquête: Outplacement voor elke werknemer?

25/11/2009 08:44

HDP-AristA Group

Een werkgever die werknemers van meer dan 45 jaar ontslaat, is onder bepaalde voorwaarden verplicht outplacement aan te bieden. Zowel bij individueel ontslag als bij herstructurering. Wat denken de werkgevers van deze verplichting? Beïnvloedt outplacement het imago van een onderneming? Vinden werknemers deze begeleiding nuttig? JobGuide, de entiteit van de HDP-AristA groep die outplacementbegeleidingen aanbiedt, heeft de mening gevraagd van 476 werkgevers* en 539 werknemers.

Outplacement, een last?

Werkgevers en werknemers weten grotendeels wat outplacement betekent. Slechts één werknemer op twee en 60% van de werkgevers daarentegen weet dat outplacement verplicht is voor 45-plussers. De grote ondernemingen zijn beter geïnformeerd en staan positiever tegenover outplacement dan de kmo's.

Slechts 43% van de werkgevers staat positief tot zeer positief tegenover deze maatregel. Ze vinden het belangrijk om hun werknemer te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. De werknemers van hun kant stellen deze maatregel zeer op prijs. 80% vindt het nuttig tot zeer nuttig dat ze kunnen gebruikmaken van outplacement bij hun zoektocht naar een nieuwe baan. Drie kwart van de ondervraagde werknemers, ongeacht hun leeftijd, meent zelfs dat outplacement zou moeten worden aangeboden aan alle ontslagen werknemers.

Werkgever die verzuimen outplacement aan te bieden aan rechthebbenden, hangt een boete van 1800 euro boven het hoofd. 42% van de ondervraagde werkgevers is hiervan wel degelijk op de hoogte. 34% heeft totaal geen weet van de boete.

Outplacement en werkgevers: aanhangers of tegenstanders?

In tijden van crisis zoals nu zijn extra kosten niet echt welgekomen. De werkgevers die erg negatief staan tegenover outplacement, menen dat ze een gegronde reden hebben om de medewerker te ontslaan en begrijpen niet waarom ze zouden moeten betalen om hem te 'herklasseren'.

Toch is 30% van de werkgevers ervan overtuigd dat hun onderneming een positiever imago krijgt als ze outplacement aanbieden.

63% van de werkgevers bekijkt eerst interne oplossingen (opleiding, functieaanpassing-) alvorens een medewerker te ontslaan. Het gaat hier om de grotere ondernemingen, wat vrij logisch is. Immers, de structuur van een KMO maakt het niet altijd mogelijk om een andere functie aan te bieden aan een medewerker.

Zorgt deze outplacementplicht ervoor dat de werkgevers twee keer nadenken alvorens een 45 plusser in dienst te nemen? 55% van de werkgevers zegt van niet, 35% geeft toe dat dit hun beslissing zou kunnen beïnvloeden (het aandeel is groter in de kleine ondernemingen).

In de praktijk

Het sociaal secretariaat speelt een cruciale rol bij het informeren van haar klanten over outplacement: 6 werkgevers op 10 bevestigen dat. Deze vaststelling overheerst bij de kleine ondernemingen. De media en de overheid zijn, in een mindere mate, eveneens informatiekanalen.

De gedetailleerde resultaten kunt u op www.hdp-arista.be/enquete/nl bekijken.

* Wanneer we over werkgevers spreken, betreft het de bedrijfsleiders en de HR-verantwoordelijken of -medewerkers

Over de HDP-AristA groep

De 830 werknemers van de HDP-AristA-groep bieden aan meer dan 28.000 werkgevers die in totaal bijna 375.000 werknemers tewerkstellen, diensten aan inzake sociaal secretariaat en personeelsbeleid, uitzendarbeid, kinderbijslagen, preventie en bescherming op het werk, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, sociale verzekeringen voor zelfstandigen en administratieve formaliteiten bij het opstarten of de ontwikkeling van hun onderneming, en de organisatie van opleidingen en seminaries.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel