Provincie Gelderland


---


Arnhem, 24 november 2009

GELDERLAND GEEFT 150 MILJOEN UIT AAN JEUGDZORG IN 2010

De provincie Gelderland geeft in 2010 in totaal ruim 150 miljoen euro uit aan jeugdzorg. Gelderland maakt zich daarbij zorgen over de steeds groeiende vraag naar jeugdzorg. In twee jaar tijd is deze vraag met bijna 40% gegroeid. "Niet de wachtlijsten, maar de groeiende behoefte aan zorg, dat is het probleem waar we het over moeten hebben", aldus gedeputeerde Hans Esmeijer. "Het is van groot maatschappelijk belang dat meer werk wordt gemaakt van preventie. De provincie zet daar dan ook zwaar op in." Alle plannen van de provincie voor 2010 staan in het Uitvoeringsprogramma Jeugd 2010, dat het college van GS heeft vastgesteld.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor preventief jeugdbeleid. De provincie ondersteunt echter al jaren gemeenten bij projecten om preventie meer inhoud te geven. Zo heeft de provincie E 1,5 miljoen geïnvesteerd in de verwijsindex voor risicojongeren. Daarmee is het voor gemeenten en instellingen mogelijk vanuit met één systeem informatie uit te wisselen. Ook stimuleert de provincie de vorming van gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin en subsidieert diverse projecten, zoals de aanpak van voortijdig schoolverlaten en snelle signalering van en interventie bij risicokinderen. Daar gaat de provincie ook in 2010 mee door. "Als gemeenten hun preventieve taken goed voor elkaar hebben, hoeven minder jongeren later een beroep te doen op jeugdzorg. Wij hebben daar een gemeenschappelijk belang, namelijk een gezonde en gelukkige jeugd. Met alle Gelderse gemeenten heb ik in convenanten hier concrete afspraken over gemaakt" aldus Esmeijer.

Jeugdzorg
Binnen de jeugdzorg, waar de provincie verantwoordelijk is, zal nog meer gewerkt worden aan snellere en eenvoudige indicaties, zodat de hulpverlening zo snel mogelijk kan starten. Cliënten krijgen in 2010 van te voren te horen hoe lang de wachttijd is. Deze wachttijden moeten in 2010 korter. Het streven is binnen drie weken een indicatie van Bureau Jeugdzorg te krijgen. De zorg start binnen maximaal acht weken. In 2009 is dat nog negen weken.. Bovendien zal de provincie in overleg met instellingen blijven werken aan minder bureaucratie en overbodige regels. Het doel is dat dit in 2010 met 25% is afgenomen.

Nazorg
Als jongeren een zorginstelling of een justitiële jeugdinrichting verlaten, staan ze nog te vaak in de kou en soms zelfs op straat. De overdracht tussen instellingen en gemeenten laat hierbij helaas vaak te wensen over. De provincie beschouwt de nazorg als een vorm van preventief beleid: hoe beter de nazorg, hoe kleiner de kans op terugval. Gelderland wil graag dat gemeenten hier meer aandacht voor hebben. De provincie zal jeugdinstellingen aanspreken als blijkt dat een zorgtraject niet leidt tot het gewenste resultaat. In dat geval zal de zorginstelling de jongeren opnieuw behandelen, maar dan voor eigen rekening.

Samenleving
Hoewel de wachtlijsten in de jeugdzorg telkens de aandacht krijgen, ligt daar voor Esmeijer niet het grootste probleem. "Veel meer moeten we ons afvragen hoe het komt dat steeds meer jongeren zorg nodig hebben. In wat voor samenleving leven wij, dat die groei telkens maar toeneemt? Daar moet het debat over gaan en daar moeten we een visie en oplossingen voor ontwikkelen." In Gelderland is de vraag naar jeugdzorg de afgelopen twee jaar met 40% gestegen. Tegelijkertijd zijn de wachtlijsten afgenomen. Sinds 1 januari 2008 hebben ruim 26.000 Gelderse jongeren een vorm van jeugdzorg gekregen.



Provincie Gelderland