Nieuwe revolutionaire CT-scanner voor het eerst in gebruik in Brusselse Kliniek Sint-Jan

25/11/2009 09:08

EVERAETS & CO

Snelheid van de Flash, minimale stralingsdosis, comfort van de patiënt: de nieuwe CT-scanner van Siemens Healthcare legt de lat erg hoog.

Altijd gedreven door het continu verbeteren van de patiëntenzorg op het vlak van medisch beeldvorming, heeft de Kliniek Sint-Jan in Brussel haar dienst radiologie uitgerust met de scanner Somatom Definition Flash van Siemens. Dit revolutionaire apparaat beantwoordt op technologisch vlak aan alle diagnostische noden voor zowel routineonderzoeken en als meer complexe oncologische, neurologische en cardiologische onderzoeken. Hij is ook perfect geschikt voor gebruik in urgentiesituaties. De aankoop van deze nieuwe scanner past prima in de strategie van de Kliniek Sint-Jan om steeds aan de top te staan van de technologische vooruitgang op vlak van radiologie. Met de scanner Somatom Definition Flash van Siemens beantwoordt de Kliniek Sint-Jan aan de nieuwste standaarden betreffende stralingreductie, snelheid en comfort van de patiënt.

Ongeëvenaarde snelheid

Door het gebruik van twee röntgenbuizen die simultaan om hun as draaien, kan een scan van een patiënt uitgevoerd worden in een ongeëvenaarde snelheid van 43cm/sec. Dankzij de hoge scansnelheid is het nu mogelijk om scans van de borstkas of het hart te maken in 0,6 seconde en een total bodyscan in 5 seconden. Dat betekent dat patiënten tijdens de scan hun adem niet meer hoeven in te houden. Dit biedt aanzienlijke voordelen, vooral voor onderzoeken van het hart, voor oudere patiënten, kinderen, maar ook voor patiënten van de urgentiedienst en de dienst intensieve zorgen.

Minimale dosis

De door de Somatom Definition Flash uitgevoerde scans hebben een veel lagere stralingsdosis nodig dan de conventionele scans. Met een klassieke scanner variëren de dosissen voor een hartonderzoek tussen de 8 millisievert (mSv) et 37 mSv (International PRospective Multicenter Study On RadiaTion Dose Of Coronary CT AngIOgraphy (PROTECTION-I). Met de nieuwe CT-scanner kunnen cardiologische onderzoeken worden uitgevoerd met minder dan 1 mSv. Deze dosis ligt lager dan de röntgenstraling uit natuurlijke bronnen waar een mens elk jaar aan wordt blootgesteld (2 mSv à 5 mSv).

Dosisbescherming voor stralingsgevoelige organen

Andere unieke technologische ontwikkelingen zijn erop gericht de blootstelling aan straling van de patiënt zo laag mogelijk te houden. De X-CARE applicatie vermindert voor de eerste keer selectief de blootstelling aan straling van stralingsgevoelige anatomische gebieden, zoals de borsten, de schildklier of de ogen. Dit wordt gedaan door de röntgenstralers uit te schakelen tijdens de rotatiefase waarin de desbetreffende anatomische gebieden het meest rechtstreeks blootgesteld worden aan straling. Op die manier kan de blootstelling aan straling van individuele anatomische gebieden met 40% worden teruggedrongen. Bovendien blokkeert een adaptief doseringsschild niet-relevante straling voor en na de CT met dynamische diafragma's, zodat er slechts een minimale en medisch gezien essentiële blootstelling aan straling plaatsvindt. Hierdoor kan nog een extra verlaging van 25% van de benodigde dosis voor routineonderzoeken bereikt worden.

Over Kliniek Sint-Jan

De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid aan culturen, filosofieën en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.

Voor meer informatie (enkel voor de pers):

Kliniek Sint-Jan - Isabelle de Meyere - communicatieverantwoordelijke

Tel : 02 221 90 54 - 0486 34 59 31

Siemens - Béatrice Delfin-Diaz - press officer - tel: 02 536 26 11

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel