Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 25 november 2009

Gemeente investeert in sociale acceptatie van homoseksualiteit

Stichting Keiroze organiseert van 19 t/m 25 juni 2010 de Roze Week in Amersfoort en aansluitend op 26 juni Roze Zaterdag. Deze evenementen beogen de acceptatie van homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender Amersfoorters te bevorderen. Dit is ook onderdeel van het gemeentelijk beleid. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten aan Stichting Keiroze een subsidie te verstrekken van ¤50.000,-.

De Roze Zaterdag is een jaarlijks georganiseerd evenement dat naast ontmoeting en zichtbaarheid van roze mensen (homo, lesbisch, biseksueel en transgender) ook een emancipatoire doelstelling heeft. Stichting Keiroze heeft met steun van het college bij de landelijke Stichting Roze Zaterdagen een plan ingediend voor het organiseren van de Roze Zaterdag in Amersfoort. Dit plan is als beste beoordeeld. Amersfoort is daarmee uitgekozen als stad om de Roze Zaterdag in 2010 te organiseren. Tijdens de Roze Week en Roze Zaterdag vinden activiteiten plaats op het gebied van informatie, feesten, cultuur, educatie en sport. Deze activiteiten zijn niet alleen bestemd voor roze mensen, maar ook voor de overige Amersfoortse bevolking. Keiroze organiseert zelf activiteiten en stimuleert anderen mee te doen. Ook betrekt Keiroze homo en maatschappelijke organisaties en het onderwijs bij haar activiteiten. Uitgangspunt is dat de zichtbaarheid van roze Amersfoorters tot meer tolerantie en begrip voor een roze levensstijl leiden. Keiroze zoekt daarbij expliciet naar samenwerking met en tussen de verschillende betrokken partijen in de stad.

De gemeente heeft naar aanleiding van de beleidsnota 'Gewoon homo zijn' van minister Plasterk de Koploperovereenkomst lesbisch- en homo-emancipatiebeleid ondertekend. De ondertekenaars nemen maatregelen ter verbetering van de sociale acceptatie van homoseksualiteit. In Amersfoort zijn die maatregelen in 2008 vastgelegd in het plan van aanpak Sociale Acceptatie Homoseksualiteit. Onderdelen van dit plan zijn: stimuleren dat homoseksualiteit bespreekbaar wordt onder jongeren en in andere kringen waar dat nog taboe is en bevorderen dat homoseksuelen zich veilig(er) weten op school, op straat en op het werk en daardoor voor hun seksuele voorkeur durven uitkomen. De Roze Week en Roze Zaterdag dragen hieraan bij.

Noot voor de redactie,