Ingezonden persbericht


Persbericht, 25 november 2009

Banken: 'Financiering zorg in gevaar'

Banken dreigen de geldkraan dicht te draaien voor zorginstellingen. Ze vinden de financiële risico's voor bancaire kredieten te groot worden. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft haar zorgen verwoord in een brandbrief aan minister Klink van VWS.

De banken stellen dat de overheid de zorginstellingen steeds meer opzadelt met financiële risico's in de bedrijfsvoering, maar niet de ruimte en het geld biedt om de problemen te managen die hierdoor ontstaan. De invoering van prestatiebekostiging, die banken op zich steunen, leidt tot een aantal knelpunten dat volgens de NVB aan gewicht wint door de sterk gewijzigde situatie op de financiële markten en de bezuinigingsdrift van de overheid.

Een groot probleem vormt de aanhoudende onduidelijkheid rond de invoering van risicodragende kapitaallasten. Zorginstellingen kunnen daardoor de investeringsplannen voor bouw moeilijk onderbouwen. Banken kunnen geen goede inschatting maken van het risicoprofiel. Daarnaast is er nog steeds geen oplossing voor het boekwaardeprobleem. Zorggebouwen staan voor te veel geld in de boeken, omdat in het oude bouwregime onrealistisch lange afschrijvingstermijnen werden gehanteerd.

Een ander obstakel vormt de slechte vermogenspositie van zorginstellingen. Het eigen vermogen ligt tussen de vijf en vijftien procent. Michel van Schaik, directeur gezondheidzorg Rabobank, waarschuwt dat zorgorganisaties voor hun financiering volledig afhankelijk zijn van een handjevol banken. "Dat is niet gezond. Je kunt de sector niet opzadelen met bedrijfsrisico's en geen ruimte geven om risicodragend kapitaal aan te trekken. De politiek moet accepteren dat investeerders een acceptabel rendement op geïnvesteerd vermogen kunnen halen en invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering."