Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre
25 november 2009


--Persbericht-

Volgende stap in privatisering sportaccommodaties

Het College van B&W heeft een besluit genomen over de voortgang van de privatisering van de voetbalaccommodaties in de gemeente. Dat gaat niet alleen over de opstallen zoals de kleedkamers, maar ook over het onderhoud van bijvoorbeeld speelvelden en groen. Wethouder Henk Gerrits ziet voordelen voor zowel gemeente als verenigingen: "Als we dit samen goed oppakken worden we er allemaal beter van ".

Bij de helft van de voetbalverenigingen zijn de opstallen al geprivatiseerd. Alleen bij KSH in Harreveld, Erix in Lievelde, RKZVC in Zieuwent en KSV in Vragender is dit nog niet het geval. De bedoeling is dat de eerste drie verenigingen uiterlijk 1 februari 2010 zelf het onderhoud aan de opstallen uitvoeren. Om de voorziene onkosten voor de komende jaren te dekken krijgen de drie verenigingen een éénmalige bijdrage in deze onderhoudskosten. In totaal een bedrag van E 100.000, -. Wethouder Gerrits hierover: "Er is beslist geen sprake van achterstallig onderhoud. Met dit bedrag kunnen de verenigingen de planmatige kosten dekken". Voor KSV uit Vragender wordt de privatisering nog even uitgesteld. Dat heeft te maken met de ontwikkelingen rond het dorpshuis of kulturhus in Vragender. Daarin is ook het gymlokaal De Bult betrokken.

Sportvelden
Wat betreft de privatisering van het onderhoud van de voetbalvelden en het groen (bomen, struiken, perken) wordt nog overleg gevoerd met de betreffende verenigingen, waaronder ook Longa'30. Bij de voetbalverenigingen Grolse Boys, SV Grol en VV Mariënveld is de privatisering al langer een feit. Zowel het onderhoud aan de opstallen als aan de velden en het groen wordt al in eigen beheer uitgevoerd. Volgens wethouder Henk Gerrits is het belangrijk hier samen goed uit te komen: "Wij betalen nu een bedrag aan de Hameland voor het onderhoud van groen en velden. Als we dat onderhoud overdragen aan de verenigingen moeten we daar wel goede afspraken over maken, ook over de financiële bijdrage van de gemeente hierin. Ik heb er alle vertrouwen in dat we hier goede afspraken over kunnen maken."

Baas in eigen huis
De privatisering komt voort uit het raadsprogramma 2005-2009. Het college kreeg daarin de opdracht tot privatisering van sport- en voetbalaccommodaties. Het doel is volgens Henk Gerrits tweeledig: "Het onderhoud en beheer van sportaccommodaties ziet de raad niet als een kerntaak van de gemeente. Die opdracht is dus duidelijk, maar zelf zie ik vooral de voordelen voor de verenigingen. Ze zijn straks baas in eigen huis. Ze gaan er zelf over, kunnen hun eigen keuzes maken en profiteren van korte lijnen binnen de vereniging. Het is ook een kans om de betrokkenheid van de leden bij de eigen vereniging en het sportcomplex te vergroten. Bijvoorbeeld waar het gaat om zelfwerkzaamheid en de inzet van vrijwilligers."

Gymzalen/sporthallen
Naast de voetbalverenigingen is ook de privatisering van de overige sportaccommodaties nog steeds actueel. Hierover wordt met diverse partijen overlegd. De gymzalen in Vragender en Mariënvelde hangen nauw samen met de ontwikkelingen rond dorpshuis/kulturhus in die plaatsen. Verder zijn er de gymzaal Delakker in Lievelde en sporthal Den Elshof in Groenlo. Ook bij de realisering van het nieuwe sportcomplex in Lichtenvoorde wordt ingezet op een private exploitatie van de twee sporthallen en het zwembad. Wethouder Gerrits: "De privatisering van gym- en sportzalen is een traject dat loopt. Op dit moment geven we even voorrang aan de eigendomsoverdracht van de opstallen."

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan de afdeling Communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544-393552.
-----------------------
VERTROUWELIJK


---- --