Ingezonden persbericht


VNO-NCW Noordwest-Holland aan raad Alkmaar : Energiebedrijf Taqa welkom in Bergen

Bij de keuze van de locatie voor gasopslag gaat de voorkeur van VNO-NCW Noordwest-Holland uit naar het militair mobiliteitscomplex in Bergen. Het alternatief Boekelermeer is minder geschikt, omdat daar al veel bedrijven zijn gevestigd.

Gemeente Alkmaar
t.a.v. de griffier
Postbus 53
1800 BC ALKMAAR

Den Haag, Referentie: 11 november 2009 b091109nwh

Betreft:
rijksinpassingsplan gasopslag Bergermeer

Geachte Raad,

Langs deze weg wil VNO-NCW Noordwest-Holland haar inbreng leveren voor de reactie van de gemeente Alkmaar inzake het Voorontwerp rijksinpassingsplan gasopslag Bergermeer.

Taqa is meer dan welkom
Vooropgesteld dient te worden gezegd dat wij uitermate content zijn met de mogelijkheden die dit plan met zich meebrengt. De regio Noordwest-Holland plaatst zich hiermee op nationaal niveau en kan zich definitief plaatsen tussen Groningen en Fryslan in de energy-valley. De spin-off in werkgelegenheid voor regio zal ­ juist in het huidige economische gewricht ­ welkom zijn.

Voorkeurslocatie: mob-complex
Natuurlijk zijn er enkele opmerkingen te plaatsen bij de ruimtelijke inpassingen. De idee om hergebruik te maken van het zogenaamde mob-complex in de gemeente Bergen spreekt ons erg aan. Hiermee wordt duurzaam omgesprongen met de beschikbare ruimte en blijven de veiligheidsrisico's voor omwonenden minimaal. Het ruimte-extensief gebruik door Taqa sluit goed aan bij het huidige gebruik van het mob-complex. Wij pleiten er dan ook voor om deze locatie als voorkeurslocatie aan te wijzen.

Wij wijzen de locatie in de Boekelermeer af, omdat door aanwijzing van de risicogebieden de reeds gevestigde bedrijven in de Boekelermeer (fase 1, 2 en 3) in de knel komen. De uitbreiding van deze bedrijven en de komst van nieuwe bedrijven op de terreinen worden hiermee bemoeilijkt. Het bedrijventerrein kent nu een bestemming voor een maximale milieucategorie 5. Dit moet door de komst niet verminderd worden, daar elders in Noordwest-Holland dit soort bedrijven zich niet vestigen.

In ditzelfde kader voorzien wij tevens problemen met de geluidsruimte voor het bedrijventerrein. De bouw van de installatie in de Boekelermeer neemt alle mogelijkheden

weg voor de uitbreiding van bestaande en de toekomstige nieuwvestiging van bedrijven, daar de volledige geluidsruimte wordt gebruikt. Des te meer reden om het MOB-complex als primaire voorkeurslocatie aan te wijzen.

Toch vestiging in Boekelermeer, dan ruimhartige compensatie Mocht onverhoopt toch worden vastgehouden aan de Boekelermeer dan moet rekening gehouden worden met planschade, die gecompenseerd moet worden door het Rijk. Elders in de regio zal ruimte aangewezen worden voor de vestiging van milieucategorie 5. Ook de kosten die gemoeid zijn met de realisering van de afslag Heiloo op de A9 zullen gedragen moeten worden door het Rijk, daar deze vooralsnog betaald worden uit de opbrengsten van gronduitgifte van de Boekelermeer. Tenslotte zal dan ook de ruimte voor aanwijzingen door het bevoegd gezag ruimhartig worden toegepast zodat de Boekelermeer verder ontwikkeld worden, in achthoudend de restricties die volgen uit de vestiging van de installatie.

Wij verwachten van Alkmaar als regionale hoofdstad, dat zij actief lobbiet om in de slipstream van Taqa ook andere noodzakelijke rijksinvesteringen in de regio worden gepleegd. Hierbij denken wij aan zaken als het behoud van de rechtbank, investeren in de Pallasreactor in Petten en investeren in bereikbaarheid (N23 en A8-A9).

Natuurlijk zijn wij bereid ons standpunt toe te lichten.

Hoogachtend,

P. de Bruijn
Voorzitter VNO-NCW Noordwest-Holland