Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT

25 november 2009 - Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen

Doorbreek Huiselijk Geweld - Praat erover

Nederlandse Vrouwen Raad start project om vrouwen weerbaar te maken tegen huiselijk geweld

Onder het motto 'Doorbreek Huiselijk Geweld - Praat erover' is de Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) een project gestart om vrouwen (meer) weerbaar te maken tegen geweld in de relationele sfeer. Weerbaarheid begint bij het bespreekbaar maken. Doel van het project is dan ook dat vrouwen in de achterban van de NVR-lidorganisaties, die huiselijk geweld of de dreiging ervan ondergaan, de stap durven zetten om er over te praten. Het praten met andere vrouwen kan ertoe leiden dat ze steun gaan zoeken of het geweld melden. Van belang daarbij is dat de vrouwen ook adequate informatie krijgen waardoor zij zelf kunnen kiezen welke hulp voor hen wenselijk of noodzakelijk is.

Het project wordt uitgevoerd in vier provincies samen met de Provinciale Vrouwenraden die lid zijn van de NVR; het gaat om de provincies Overijssel, Noord Brabant, Zeeland en Limburg. In elke provincie wordt in samenwerking met professionals op het gebied van huiselijk geweld in die provincie, een plan ontwikkeld om binnen alle provinciale vrouwenorganisaties de bespreekbaarheid van huiselijk geweld tot thema te maken. Uitgangspunt is dat het thema via die verschillende organisaties doordringt tot op het zogenoemde 'keukentafelniveau' waar vrouwen hun isolement durven doorbreken en de veilige omgeving vinden om over (de dreiging van) huiselijk geweld te praten. In het project gaat het er ook om vrouwen die in hun omgeving te maken krijgen met (de dreiging van) geweld in staat te stellen het gesprek hierover te beginnen en steun, informatie en advies te bieden. Het project duurt tot eind 2010 en wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Justitie. In het project wordt verder samengewerkt met Movisie, het landelijk kenniscentrum huiselijk geweld, en de NVR-lidorganisaties Young Christian Women Association (YWCA) en de Baha'i Vrouwen, die beide ervaring hebben met projecten gericht op het bestrijden van geweld tegen vrouwen.

De NVR zet zich als koepel van vrouwenorganisaties in voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. De omvangrijkste geweldsvorm in onze samenleving is huiselijk geweld. Bij de politie komen jaarlijks 63.000 meldingen van huiselijk geweld binnen waarbij 85% van de slachtoffers vrouwen zijn. Naar schatting wordt slechts 12% van de voorvallen van huiselijk geweld bij de politie gemeld. Voor vrouwen geldt dat ze vaak lang wachten met het naar buiten brengen van geweld in huis omdat ze bang zijn voor de consequenties voor zichzelf, hun kinderen en het gezin als geheel.

Bij de NVR is ter ondersteuning van het werk in de provincies een landelijk projectleider aangesteld.

Meer informatie over het project is te vinden op: www.doorbreekhuiselijkgeweld.nl


---



Ingezonden persbericht