Ingezonden persbericht


ZonMw

Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie ()

PERSBERICHT
()

Datum
25 november 2009
()

Ethische debatten over wetenschap en technologie:
Essay Tsjalling Swierstra 'Willen we alles wat kan? Ethische controversen rondom ()

Op 24 november heeft ZonMw het essay van Tsjalling Swierstra uitgebracht met de titel: 'Willen we alles wat kan? Ethische controversen rondom wetenschap en technologie ontrafeld'. Het essay geeft inzicht in de argumenten en argumentatiepatronen die de ethische discussie over wetenschap en technologie kenmerken. Met deze inzichten kunnen beleidsmakers de discussie over ethische dilemma's rondom wetenschap en technologie beter voeren. ()

In de moderne gezondheidszorg wordt gewerkt met hoogstaande technologie, van nieuwe geneesmiddelen tot elektronische toepassingen. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Deze ontwikkeling roept vele kritische vragen op bij publiek en professionals. Om beleidsmakers te helpen het debat goed te voeren zet Swierstra in zijn essay het vocabulaire uiteen waarin ethische debatten over techniek worden gevoerd. Voor beleidsmakers is het goed hiervan kennis te nemen om zo opkomende controversen snel te herkennen en te anticiperen op nieuwe ontwikkelingen. Via het debat kunnen zij dan beter bijdragen aan de publieke meningsvorming.

Inhoud
Swierstra geeft een overzicht van de argumenten en argumentatiepatronen die typisch zijn voor ethische discussies over wetenschap en technologie. Zo blijkt dat in ethische discussies in de argumentatie een sterk herhalingsmechanisme zit. Dat doet echter niets af aan de inhoud van de discussie. En het betekent ook niet dat de argumenten exact hetzelfde blijven. De discussie zal dus altijd op inhoud gevoerd moeten blijven worden, aldus Swierstra.

Swierstra presenteerde zijn essay tijdens een verdiepingsbijeenkomst op 24 november voor ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het essay is een initiatief van het programma Ethiek en Gezondheid van ZonMw. Doelstelling van het programma Ethiek en Gezondheid is het vergroten van kennis over en inzicht in ethische dilemma's op het terrein van ethiek en gezondheid, ook bij een breed publiek. In het verlengde daarvan is het doel het ondersteunen en verbeteren van de gezondheidszorgpraktijk via het aanreiken van concrete aanbevelingen voor praktijk en beleid.

Het essay kunt u (kosteloos) bestellen via de webshop van ZonMw: www.zonmw.nl/publicaties ()