Ingezonden persbericht


Persbericht - Werkgroep Stop Deportaties

Amsterdam, 25 november 2009

Doodligactie bij Sumitomo Bank in Amsterdam

- actie tegen financiering nieuwbouw Detentiecentrum Rotterdam-Airport

Sinds 12.30 uur vandaag houden 15 activisten van de Werkgroep Stop Deportaties (WSD) een doodligactie in de hal van het WTC-gebouw (ingang Zuidplein) in Amsterdam, waar de Sumitomo Bank is gevestigd. Deze bank is één van de financiers van de nieuwbouw van het Detentiecentrum Rotterdam-Airport (Zestienhoven). Bij het kantoor van de bank (in Toren D-12, Strawinskylaan 1733) wordt tegelijkertijd een koffer met bloedgeld aangeboden.

De Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC) is een grote internationaal opererende bank van Japanse oorsprong. Samen met de Bank Nederlandse Gemeenten financiert SMBC voor bijna 70 miljoen euro de bouw van het Detentiecentrum Rotterdam-Airport. Beide banken nemen ieder de helft van dit bedrag voor hun rekening.
Het detentiecentrum op Zestienhoven is de eerste Nederlandse gevangenis die via publiek-private samenwerking (PPS) in privaat beheer gebouwd en geëxploiteerd gaat worden. Verantwoordelijk hiervoor is het consortium DC16, bestaande uit Ballast Nedam, Strukton, EGM Architecten, ISS Facility Services en Smits van Burgst. Eerder financierde SMBC met twee andere banken al een ander PPS-project: de bouw van de Kromhout Kazerne in Utrecht.

Er is de afgelopen jaren veel protest geweest tegen onethische investeringen van financiële instellingen als banken en pensioenfondsen. Dit heeft ertoe geleid dat een groot aantal instellingen niet langer investeren in bijvoorbeeld bepaalde typen wapens. Het financieren van de bouw van detentiecentra valt wat WSD betreft in dezelfde categorie, omdat daarmee het weerzinwekkende vreemdelingenbeleid tot een op winst gericht product wordt gemaakt. Zoals overal in het kapitalistische discours worden mensen gereduceerd tot objecten wier waarde slechts afgemeten wordt aan de hoeveelheid geld die ze op kunnen leveren.
De westerse 'welvaart' is gebouwd op de onderdrukking en uitbuiting van de rest van de wereld. Dit resulteert in honger, armoede, oorlog en vervolging. Omstandigheden waarvoor mensen op de vlucht staan. Dat zij vervolgens hier in gevangenissen of de illegaliteit belanden is ronduit stuitend.
WSD spreekt zich met klem uit tegen het xenofobe vreemdelingenbeleid en zal in de weg blijven staan van opsluiting en uitzetting. Een ieder heeft het recht zelf te bepalen waar zij of hij wil wonen. De grenzen moeten open, de vluchtelingengevangenissen dicht.

De doodligactie maakt deel uit van de campagne 'Stop DC16' van WSD. Deze campagne richt zich op bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van Detentiecentrum Rotterdam-Airport. Het afgelopen jaar werden bij diverse bedrijven lawaaidemonstraties gehouden.

-------------