Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam, 25 november 2009

Air Products bouwt nieuwe waterstoffabriek in Louisiana

Air Products, de grootste leverancier van waterstof ter wereld, bouwt een nieuwe, geavanceerde waterstoffabriek in Louisiana. De fabriek is onderdeel van een lange termijn overeenkomst met Monsanto voor de levering van waterstof. De fabriek wordt gebouwd op het terrein van Monsanto in Luling, waar Roundup®, een middel voor onkruidbestrijding, geproduceerd wordt. De nieuwe fabriek moet medio 2012 operationeel zijn.

Air Products bouwt op het terrein van Monsanto een Stoom Methaan Reformer (SMR), die zo'n 280.000 kubieke meter waterstof per dag produceert. De nieuwe waterstoffabriek wordt gekoppeld aan het East Gulf Coast pijpleidingnetwerk van Air Products. Dat netwerk voorziet de petrochemische industrie en raffinaderijen in de regio van waterstof. Daarnaast zal de installatie waterstof produceren door de reiniging van waterstofrijk offgas dat uit de Monsanto-fabriek komt. Monsanto zal op zijn beurt weer stoom van de waterstoffabriek afnemen dat gebruikt wordt voor de productie van Roundup®.

"Deze overeenkomst betekent een win-win situatie voor Air Products en Monsanto. Air Products voegt met de nieuwe SMR en de andere, in aanbouw zijnde waterstoffabrieken in Garyville en Baton Rouge, een enorme capaciteit voor de productie van waterstof toe. Daardoor neemt de leveringsbetrouwbaarheid voor klanten in de regio flink toe. Voor Monsanto betekent de komst van de waterstoffabriek bovendien, dat het bedrijf kan profiteren van de stoom, die de waterstoffabriek opwekt, en dat de totale uitstoot verminderd wordt, omdat Air Products het offgas reinigt", lichtte Wilbur Mok, vice-president Tonnage Gases bij Air Products Noord-Amerika toe.

De nieuwe SMR van Air Products wordt uitgerust met nieuwe technologie voor de optimalisering van de energiehuishouding en voor emissiereductie. "We hebben het ontwerp van onze Stoom Methaan Reformers verbeterd, om het warmteverlies te minimaliseren, waardoor we minder aardgas nodig hebben om waterstof te maken. Deze en andere, technische verbeteringen passen in onze strategie om energieverbruik en uitstoot van schadelijke emissies te beperken", zie Tom Wendahl, manager Tonnage Gases van Air Products in de regio East Gulf Coast.

Het pijpleidingnetwerk van Air Products voor de distributie van waterstof in de regio heeft een totale lengte van meer dan 280 kilometer en loopt van Baton Rouge naar Chalmette. Aan het netwerk zijn vijftien locaties gekoppeld waar Air Products waterstof produceert. Dat aantal is inclusief de waterstoffabrieken in Garyville en Baton Rouge. De eerste begint binnenkort met de productie van waterstof, terwijl de tweede in april 2010 operationeel wordt. In de Gulf Coast heeft Air Products nog een tweede pijpleidingsysteem voor waterstof, dat met een lengte van zo'n 500 kilometer van het Houston Scheepvaartkanaal in Texas naar Lake Charles in Louisiana loopt. Air Products heeft ook pijpleidingnetwerken voor het transport van waterstof in Canada en in het Rotterdamse havengebied.

De nieuwe waterstoffabriek in Luling wordt gebouwd als onderdeel van het wereldwijde samenwerkingsverband tussen Air Products en Technip. Deze alliantie heeft wereldwijd al meer dan dertig productielocaties voor waterstof gebouwd. Technip brengt de expertise in voor het ontwerp en de constructie van de stoomreformers; Air Products de technologie voor gasscheiding. De meeste waterstoffabrieken worden door Air Products gerund en onderhouden. Daarvoor worden lange termijn overeenkomsten met klanten afgesloten.


---




Ingezonden persbericht