Dienstenbond CNV


24 november 2009

Groothandel bloemen en planten heeft werknemer niets te bieden

Het eindbod van de werkgevers in de groothandel bloemen en planten voor een nieuwe cao legt CNV Dienstenbond met een negatief advies voor aan zijn leden. Niet alleen het loonbod noemt Martijn den Heijer, bestuurder van CNV Dienstenbond, 'ver onder de maat', ook op het gebied van werkgelegenheid viel geen enkele afspraak te maken. "Het begon met niets, het werd niets en het eindigt met niets", aldus Den Heijer.

De werkgever komt in zijn eindbod, nadat de onderhandelingen op niets uitliepen, met een loonsverhoging van 0,25%. Dit ter compensatie van een verhoging van de pensioenpremie. Dat betekent feitelijk de nullijn, met als consequentie dat de werknemer er dus in koopkracht op achteruit gaat. Het bod loopt ver achter op wat er in andere sectoren wordt uit onderhandeld en is ook in tegenspraak met het Sociaal Akkoord eerder dit jaar.

Werkgelegenheid
Ook op het belangrijke punt van werkgelegenheid viel geen enkele fatsoenlijke, concrete afspraak te maken. Zo wilden de werkgevers meeliften op een mobiliteitscentrum van een aanpalende sector zonder concrete afspraken te willen maken over de financiering. Ook waren de werkgevers niet te bewegen tot een afspraak over het omzetten van werkplekken voor flexkrachten naar structurele, vaste banen. Dit terwijl het voorkomt dat flexplekken min of meer structureel bezet worden door uitzendkrachten.

Negatief advies
CNV Dienstenbond ziet geen andere mogelijkheid dan zijn leden te ontraden akkoord te gaan met het eindbod. Mochten de leden dat ook vinden, dan bezint CNV Dienstenbond zich op nadere stappen.