Ingezonden persbericht



Dansperformance DIO MIO van Baila Louca in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam 25 tot en met 28 november 2009

Toen Andronikos ongeveer 100 jaar voor onze jaartelling de werken van Aristoteles ordende in min of meer welbepaalde categorieën (boeken) als logica, ethica, biologie en fysica bleven nog veel teksten over. Ze pasten niet binnen deze categorieën. Daarom plaatste hij ze achter de fysica en noemde ze 'metafysica'. Hierover gaat de dansvoorstelling DIO MIO van Baila Louca: over de onbenoembare kanten van het bestaan. Acht internationale choreografen en dansers zijn uitgenodigd om een voorstelling te maken over metafysica, over de poëzie van het leven. Deze worden van 25 tot en met 28 november en plein public uitgevoerd achter de ramen van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, en beëindigd met een besloten voorstelling.

Met zijn ordening definieerde Andronikos toch in zekere zin de metafysica. Inhoudelijk hebben deze teksten betrekking op het zijn, het hoogste zijn en de absolute kenbaarheid. Meer algemeen kun je zeggen dat metafysica staat voor het niet-onmiddellijke, het niet-aanraakbare. DIO MIO gaat over de metafysica van het bestaan, over onze dromen, verlangens, liefde en verbeelding. Waar wij de fysica verlaten en ons als poëten opstellen, als makers van ons bestaan. Over de kunst van het leven en het leven van de kunst.

Baila Louca biedt een serie performances waarin het proces van creëren centraal staat. Hiernaar verwijst de titel DIO MIO oftewel 'mijn god', de schepper. Een week lang houden zeven dansers en choreografen zich met deze thematiek bezig om daar stukje bij beetje acte de présence van te geven. Op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 november is ergens tussen 16 en 17 uur over de volledige breedte van de glazen gevel van het Centrum Beeldende Kunst een performance van twintig minuten te zien, met dans en videoprojectie. Deze 'hit and run performance' is zichtbaar vanaf de straat. Lopend over de stoep, zittend in de tram of voorbij fietsend heb je de kans het mee te maken. Slecht getimed en gratis als het leven zelf.

Dansers en choreografen: Rita Vilhena, Vania Rovisco, Abraham Hurtado, Paolo Cingolani, Jessica van Rueschen, Jan van Belleghem, Ana Ladas. Muzikant: Greg Smith. Video: Ash Bulayev. Performance: Nancy Stamatopoulou.

Zaterdag 28 november tussen 20.00 en 21.00 uur worden verschillende performances gegeven, entree 7,50 euro. Reserveren is wenselijk, via: reserveren@bailalouca.com. Adres: Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Nieuwe Binnenweg 75, 3014 GE Rotterdam. Open: di-zo 12-17 uur. 010 4360288 www.cbkrotterdam.nl

Over Baila Louca: de moderne dans improvisatie en performance projectorganisatie Baila Louca in Rotterdam met Rita Vilhena als artistiek leider bestaat sinds 2005 en produceert circa vijf moderne dans performance- en improvisatie projecten per jaar, in Rotterdam en de Randstad. Vilhena nodigt dansers en choreografen uit binnen- en buitenland uit om binnen een door Baila Louca aangeboden concept en raamwerk enkele korte stukken te maken die tijdens één avond worden gepresenteerd. Bij voorkeur op speciale locaties en dichtbij het publiek (www.bailalouca.com).

Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en Dansateliers en met subsidies van Dienst Kunst & Cultuur Rotterdam, SNS Fonds en VSB Fonds.


Noot voor redacties