Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

11 uitspraken gevonden pagina: 1 2
1. 200802830/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Veldproeven door Pioneer met genetisch gemodificeerd maïs) Uitspraak over de vergunning die de minister van VROM in maart 2008 heeft verleend aan Pioneer Hi Bred Northern Sales Division GmBH in Breda voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerd maïs op verschillende locaties in Nederland. Het gaat om locaties in de gemeenten Borger-Odoorn, Midden-Drenthe, Noordoostpolder, Reiderland en Zeewolde. Met de genetische modificatie wordt beoogd de maïs bestand te maken tegen bepaalde soorten insecten. Onder meer Greenpeace Nederland bestrijdt de vergunning en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De milieuorganisatie is het er niet mee eens dat de exacte locaties van de proefvelden in de vergunningen niet zijn aangegeven. Dat is volgens Greenpeace op grond van een Europese richtlijn wel vereist. De Raad van State heeft op 16 juli 2008 besloten in soortgelijke zaken zogenoemde prejudiciële vragen te stellen aan het Hof van Justitie in Luxemburg over de uitleg van de betreffende bepaling in de richtlijn. De behandeling van de zaak is daarop aangehouden. Het Hof in Luxemburg heeft inmiddels antwoord gegeven op soortgelijke vragen die door de Franse Raad van State waren gesteld. Daarop heeft de Raad van State de Nederlandse vragen ingetrokken en de behandeling van deze zaak voortgezet. De zaak is op 2 juni jl. op zitting behandeld.
2. 200805564/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Bouverijen-Woonakker' van de gemeente Breda) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Bouverijen-Woonakker' van de gemeente Breda. Het plan maakt de bouw van 650 woningen mogelijk in het gebied Bouverijen, ten zuidwesten van de kern Teteringen, en ongeveer 510 woningen in het deelgebied Woonakker, ten noorden van Teteringen. Deze gebieden maken onderdeel uit van de VINEX-locatie Breda Noordoost - Teteringen. Enkele inwoners van Teteringen en enkele bedrijven zijn het niet eens met het bestemmingsplan. Zij zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn van mening dat de provincie geen goedkeuring had mogen verlenen aan het plan, omdat een goede verkeersafwikkeling, zowel lokaal als regionaal, niet is verzekerd. Hierdoor zal volgens hen sprake zijn van veel sluipverkeer. Het provinciebestuur stelt zich op het standpunt dat er een aanvaardbare verkeerssituatie zal ontstaan. De Raad van State heeft de zaak op 29 oktober jl. op zitting behandeld.
3. 200805667/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Waterdonken-Waterakkers' van de gemeente Breda) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Waterdonken-Waterakkers' van de gemeente Breda. Het plan maakt de bouw van 600 woningen mogelijk in het gebied Waterdonken en maakt onderdeel uit van de VINEX-locatie Breda Noordoost - Teteringen. Verder maakt het de uitbreiding van een bedrijventerrein mogelijk. De Natuur- en Milieuvereniging Teteringen is het niet eens met het bestemmingsplan en is tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vreest voor een verslechtering van de luchtkwaliteit door het extra verkeer in het gebied. Het onderzoek naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit zou niet deugen. Ook is de vereniging bang voor de gevolgen voor de waterhuishouding in het natuurgebied Lage Vucht. Verder is zij het niet eens met de hoogbouw die in Waterdonk mogelijk wordt gemaakt. De Raad van State heeft de zaak op 29 oktober jl. op zitting behandeld.
4. 200807964/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Verzoek om maatregelen tegen windturbines in Kamperland) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Noord-Beveland om maatregelen te treffen tegen acht windturbines aan de Jacobahaven en in de Jacobapolder in Kamperland. Een inwoner uit Grimbergen (België) had de gemeente om deze maatregelen verzocht. Hij is eigenaar van een vakantiewoning aan de Eb en Vloed in Kamperland. Hij vindt dat de acht windturbines als een eenheid moeten worden gezien, waarvoor een milieuvergunning verleend had moeten worden. Nu voor de windturbines alleen een zogenoemde melding is gedaan, is sprake van een overtreding van de milieuregels, aldus de man. Volgens het gemeentebestuur moeten de acht windturbines niet als één windpark, maar als twee afzonderlijke windparken worden gezien, waardoor met een melding kon worden volstaan. De drie windturbines aan de Jacobahaven worden namelijk niet alleen door een ander bedrijf geëxploiteerd, maar staan ook nog eens op een afstand van ruim 600 meter van de andere turbines in de Jacobapolder, aldus het gemeentebestuur. De man uit Grimbergen is het niet eens met het besluit van de gemeente om geen maatregelen te treffen en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 21 juli jl. op zitting behandeld.
5. 200900082/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvoorschriften groencomposteringsbedrijf in Voorschoten) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Delta Milieu Groencompostering voor een groencomposteringsbedrijf aan de Papelaan in Voorschoten. De vergunning maakt het mogelijk om groenafval te composteren en groenafval te bewerken tot biobrandstof. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft op 20 augustus 2008 enkele vergunningsvoorschriften vernietigd. Deze uitspraak met zaaknummer 200706121/1 is te vinden op de site. Volgens de Raad van State waren onder meer de voorschriften over de temperatuur tijdens het composteringsproces niet specifiek genoeg. Daarom moest het provinciebestuur een nieuw besluit nemen. Dat heeft het provinciebestuur in november 2008 gedaan. De vereniging Recht door Recht kan zich niet met de nieuwe vergunningsvoorschriften verenigen en is daartegen in beroep gekomen bij de Raad van State. Zij vreest vooral voor geurhinder en vindt dat de voorschriften nog steeds niet specifiek genoeg zijn. Bovendien twijfelt de vereniging of de milieuvoorschriften wel nageleefd kunnen worden. De Raad van State heeft de zaak op 16 november jl. op zitting behandeld.
6. 200900554/1/V6
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 4 - Hoger Beroep Vreemdelingen - Wet arbeid vreemdelingen
inhoudsindicatie:

(Boete voor eigenares van tuinbouwbedrijf uit Someren) Uitspraak over de boete die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op grond van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) heeft opgelegd aan de eigenares van een tuinbouwbedrijf uit Someren. Het gaat om een boete van EUR 4.000 die de minister heeft opgelegd na een controle bij het bedrijf in juni 2007. Bij die controle is een vreemdeling van Roemeense nationaliteit aangetroffen die volgens de minister zonder tewerkstellingsvergunning op een aspergeveld van het bedrijf aan het werk was. De eigenares van het bedrijf vindt dat de minister de boete niet aan haar had mogen opleggen, omdat de vreemdeling in dienst zou zijn van haar eigen (Roemeense) partner. Verder vindt de eigenares de boete te hoog. De minister had rekening moeten houden met haar financiële situatie, aldus de vrouw. De rechtbank in Den Bosch heeft in december 2008 een eerder beroep van de eigenares ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 14 oktober jl. op zitting behandeld.
7. 200900955/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Nieuwbouwproject op terrein Bronovo ziekenhuis in Den Haag) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend voor een nieuwbouwproject en een renovatieproject op het terrein van het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Het nieuwbouwproject heeft betrekking op de bouw van een appartementencomplex van vijf bouwlagen, met een zorgcentrum (hartrevalidatie) op de begane grond en de bouw van negen appartementen in de bestaande zusterflat. Onder het appartementencomplex komt een parkeergarage van twee verdiepingen: de bovenste is bestemd voor bewoners van de nieuwbouw en de onderste voor de bezoekers van medische functies. Het renovatieproject omvat het renoveren van de totale buitengevel en de woonruimtes op de eerste tot en met de negende verdieping van de zusterflat. De wijkvereniging Benoordenhout en een aantal omwonenden zijn het niet eens met de ontsluiting van de parkeergarage die gepland is aan de Van Hogenhoucklaan. Zij vinden dat de garage via het ziekenhuisterrein moet worden ontsloten, omdat dit anders tot verkeersonveilige situaties leidt. Ook vinden zij dat in het bouwplan onvoldoende is voorzien in parkeergelegenheid. De rechtbank in Rotterdam heeft in december 2008 een eerder beroep van de vereniging en de omwonenden ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 19 oktober jl. op zitting behandeld.
8. 200901393/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor golfbaan en driving range in Dirkshorn) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Harenkarspel heeft verleend voor een 18-holesgolfbaan met een clubhuis en 'driving range' gebouw aan de Groenvelderweg in Dirkshorn. Een echtpaar uit de buurt is het niet eens met de verlening van de bouwvergunning. Het project zou in strijd zijn met het provinciale streekplan en `niet voorzien zijn van een goede ruimtelijke onderbouwing'. Verder bestaat er helemaal geen behoefte en geen draagvlak voor het project, aldus het echtpaar. Ook onderschat het gemeentebestuur volgens hen de verkeersdrukte als gevolg van de komst van de golfbaan. Bovendien vinden zij dat het gemeentebestuur beter onderzoek had moeten doen naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit. De rechtbank in Alkmaar heeft in januari 2009 een eerder beroep van het echtpaar ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is het echtpaar in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 26 oktober jl. op zitting behandeld.
9. 200901421/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Bouwvergunning voor verbouwen panden in binnenstad van Den Haag) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend voor het verbouwen van een aantal panden in de binnenstad van Den Haag. Het gaat om panden aan de Molenstraat, de Oude Molstraat en het Noordeinde. Deze panden worden verbouwd tot kantoorruimte, restaurants, 14 (boven)woningen en een parkeergarage voor 16 auto's op het binnenterrein. Het gemeentebestuur vindt dat dit bouwinitiatief naadloos past binnen de zogenoemde statige kern van het Hofkwartier. Stedenbouwkundig gezien verandert er nauwelijks iets, aldus het gemeentebestuur. Een aantal omwonenden kan zich in dit standpunt niet vinden. Zij zijn het er niet eens met dat er woningen op het binnenterrein mogelijk worden gemaakt. In het geldende bestemmingsplan zou al eerder bepaald zijn dat bebouwing op het binnenterrein juist niet meer toegestaan was. Kennelijk komt de gemeente daar nu weer op terug, aldus de omwonenden. Ook vrezen zij voor verkeersonveilige situaties. Ten slotte vrezen de omwonenden dat de bouwplannen het beschermde stadsgezicht aantasten. De rechtbank in Den Haag verklaarde in januari 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 26 oktober jl. op zitting behandeld.
10. 200903429/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 25 november 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Wijziging milieuvoorschriften voor warmtekrachtcentrale in Almere) Uitspraak over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van een milieuvoorschrift in een milieuvergunning. Het gaat om een vergunning voor een warmtekrachtcentrale van Electrabel Nederland aan de Markerkant in Almere. Om aan het gewijzigde en strenger geworden milieuvoorschrift te kunnen voldoen, stelt Electrabel dat zij een nieuwe brander in de centrale moet installeren. Electrabel is van mening dat dit niet van haar kan worden verlangd. Zij vindt een nieuwe brander te duur. De warmtekrachtcentrale zal volgens Electrabel uiterlijk eind 2012 buiten werking worden gesteld. Verder heeft het provinciebestuur volgens het bedrijf onvoldoende rekening gehouden met het feit dat het contract tussen NUON en Electrabel eind 2010 zal aflopen, zodat de terugverdientijd voor het installeren van een nieuwe brander te kort is. Ten slotte is Electrabel van mening dat de termijn die de provincie haar heeft gegeven om de maatregelen aan de installatie te treffen, te kort is. Electrabel is dan ook tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 3 november jl. op zitting behandeld.