Peruaanse milieuactivist en presidentskandidaat Arana in Nederland


AMSTERDAM / DEN HAAG, 20091124 -- Marco Arana is milieuactivist en oprichter van Grufides, een Peruaanse mensenrechten en milieu organisatie. De Peruaanse priester, door Time Magazine uitgeroepen tot 'milieuheld' van het jaar 2009, heeft dit jaar een linkse politieke partij opgericht, Tierra y Libertad. Namens deze partij zal hij deelnemen aan de komende presidentsverkiezingen in 2011 en hoopt hiermee de thematiek van landrechten en milieu bescherming op de nationale politieke agenda te krijgen. Op 25 en 26 November is hij in Nederland en beschikbaar voor interviews.

Al twintig jaar zet Marco Arana zich in om de negatieve gevolgen van mijnbouw in de Noord-Peruaanse regio Cajamarca aan het licht te brengen. In deze regio wordt al jaren op grote schaal goud gedolven door multinationale mijnbouwbedrijven. Arana en Grufides ondersteunen de lokale bevolking in hun strijd tegen landonteigening, milieuvervuiling en andere gevolgen van mijnbouw. Vanwege zijn werk is hij meerdere malen slachtoffer geworden van bedreigingen en de mijnbouwbedrijven voeren een voortdurende lastercampagne tegen hem. Daarom kwam Amnesty International in 2006 in actie om Marco Arana bescherming te bieden.

Op 25 en 26 November is Marco Arana in Nederland en zowel in Den Haag als in Amsterdam vertoont hij een 'werk in uitvoering versie' van de documentaire 'Operation Devil' die in 2010 op het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) in première zal gaan. De documentaire gaat over zijn activisme en de bedreigingen aan zijn adres.
De inleiding van de avond wordt verzorgd door de Belgische onderzoekers Marijke Deleu en Thomas Quinten. Zij waren in de Peruaanse Amazone in april dit jaar, toen er onlusten uitbraken om en nabij de stad Bagua. Ze maakten indrukwekkende foto's van de onlusten, die de hele wereld overgingen.
De afgelopen 3 maanden zijn zij wederom in de Peruaanse Amazone geweest om de gebeurtenissen van april te reconstrueren en om andere thema's met betrekking tot landstrijd van inheemse bevolkingsgroepen in kaart te brengen.

Woensdag 25 november

15.00-18.00

College van Marco Arana aan het International Institute for Social Studies in Den Haag.

20.00 - 22.00
Film/Discussie avond in Den Haag georganiseerd door Fadamazon.
De Boskant
Fluwelen Burgwal 45

Donderdag 26 november

19.30 - 22.00
Film/discussie avond in Amsterdam georganiseerd door Ojalá en Noticias.
Latijns Amerika Centrum
Nieuwe Herengracht 29

Noticias





Ingezonden persbericht