Arrestaties bij bezoek Indonesische president aan Molukken


Ambon door 'vredesactiviteiten' veranderd in oorlogsgebied

ROTTERDAM, 20091125 -- Tijdens de activiteiten in Ambon in het kader van de World Peace Day, zijn vanmorgen zeven mensen gearresteerd. Zes personen zouden in het bezit zijn van een RMS-vlag en 1 persoon is opgepakt omdat zijn jas de kleuren bevatte van een RMS-vlag. Het bezoek van de Indonesische president, die de activiteiten officieel opende, gaat gepaard met veel militair vertoon. Militairen en politie stellen zich daarbij heel agressief en intimiderend op tegen over de Molukse gemeenschap.

Vrijheid van meningsuiting.
De aanwezigheid van President Yudhoyono in Ambon is voor veel Molukkers de gelegenheid om hun mening kenbaar te maken. Zo was er vanmorgen een demonstratie van Molukse moslimstudenten die hun onvrede uitten. Elders in Ambon zijn vlaggen gesignaleerd. Maar verdere arrestaties zijn uitgebleven. Je politieke mening uitten door een vlag te laten zien is volgens Amnesty International een daad waarvoor niemand voor opgepakt mag worden, dit omdat het onder vrijheid van meningsuiting valt. De Tweede Kamer deelt deze mening. En ook Human Rights Watch heeft nu aandacht voor de Molukken (19 nov 2009)

Leger en politie.
Wij krijgen op dit moment berichten binnen dat leger en politie de plaatselijke bevolking intimideert. Met de komst van Yudhoyono is de aanwezigheid van leger en politie flink verhoogd. Zo werd er onlangs 7000 extra militairen en politieagenten gestuurd naar de Molukken. In Nederland hebben we ongeveer 50duizend agenten op een bevolking van 16 miljoen. In de Molukken is het 40duizend op een bevolking van 2,5 miljoen. En dan hebben we het nog niet over het leger. Het is duidelijk een overkill en heeft het straatbeeld momenteel veranderd als of er oorlog is. Straten zijn afgezet en mensen worden willekeurig gefouilleerd. Andere delen van Ambon-stad waren moeilijk bereikbaar door de afzettingen. Men is bang voor een herhaling van 29 juni 2007, waarbij een groep van 30 mannen op vreedzame wijze op enkele meters voor de Indonesische president een RMS-vlag ontvouwde.

Schijn
Het unicum dat de 29e viering van de "World Peaceday" in een provinciestad gevierd wordt in plaats van Jakarta is het trachten verhullen van allerlei misstanden die in Indonesië in het bijzonder de Molukken afspelen c.q. hebben afgespeeld. Internationale aandacht en druk (zie Amnesty) is vanwege de aanpak en berechting van vreedzame activisten in Maluku en Papua welke Indonesië in een slecht daglicht stellen. Met zogenaamde symbolische uitingen als de "Gong Perdamaian" in aanwezigheid van vele hoogwaardigheidsbekleders worden de oorzaken van instabiliteit en onrecht in de staat Indonesië uit het oog verloren, met name problemen als o.a. corruptie, armoede, transmigratie, het rechtssysteem en mensenrechten.

Tweede Kamer
De mensenrechtenorganisaties Perintis Aksi Kilat (PAK) en Foundation for Keeping Moluccan Civil and Political Rights (FKMCPR) houden de situatie in de gaten en hebben inmiddels al enkele leden van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken op de hoogte gesteld.
Grootste prioriteit heeft de situatie van de arrestanten. Het zou niet de eerste keer zijn dat Molukse arrestanten die uiting willen geven aan hun politieke mening worden mishandeld door het leger, politie en het inlichtingenapparaat van Indonesië.

Perintis Aksi Kilat & FKMCPR





Ingezonden persbericht