Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
THE INVISIBLE MAN
Foto-expositie van vormgever Michiel Voet
ma 16 t/m vr 27 nov '09 Trappenhuis Stadsschouwburg Amsterdam

Michiel Voet is beeldend kunstenaar en theatervormgever bij o.a. Orkater & Nationale Toneel. Recent ontwierp hij het indrukwekkende decor, een ingenieus racecircuit, voor de coproductie Ultimo* van Orkater en het Nationale Toneel met Porgy Franssen en Ariane Schluter. Ter gelegenheid van de voorstelling die van 25 t/m 30 november 2009 in de Stadsschouwburg Amsterdam speelt, geeft Michiel Voet een preview van zijn komende project The Invisble Man. De foto-expositie hangt in het trappenhuis van de Stadsschouwburg en is zowel overdag als 's avonds (gratis) voor publiek toegankelijk.

Het project The Invisible Man is gebaseerd op en ontstaan naar aanleiding van de ontmoeting van Michiel Voet met een zekere Karim Ramtami. Deze man woont al achttien jaar illegaal in een zeecontainer ergens in Amsterdam. Hij lijdt een wonderlijk leven, half zichtbaar, half verscholen, half in het nu, half in de toekomst, nauwelijks in het verleden.

De fotoseries die Michiel met Karim Ramtami gemaakt heeft, gingen gepaard met gesprekken waarin Karim hem telkens flarden uit zijn leven vertelde. Michiel Voet probeert zichtbaar te maken welke invloed het leven in de anonimiteit en illegaliteit op de identiteit van mensen heeft. In 2010 komt Voet met een grote tentoonstelling The Invisible Man in KunstEyssen te Alkmaar. In dit project komen voor Michiel zijn beeldende kunst en theatervormgeving dicht bij elkaar.

Michiel Voet (1964) studeerde in 1992 cum laude af aan de Gerrit Rietvelt Academie en won de Gerrit Rietveldprijs. Ook studeerde hij in 1991 aan de Cooper Union Art Academy in New York. Sinds 1992 is Voet actief als beeldend kunstenaar met opdrachten en projecten in de publieke ruimte.

Sinds 1994 werkt hij regelmatig met regisseur Jos van Kan en componist Micha Hamel (o.a. Zerline bij Orkater, L'histoire de Soldat bij Toneelgroep Oostpool). In 2007 heeft hij de vormgeving gedaan voor Paradijs Poesjkin in de regie van Leopold Witte bij Toneelgroep Oostpool. Afgelopen seizoen deed hij de vormgeving voor Kamp Holland bij Orkater. In het The Massachusetts Museum of Contemporary Art in de VS heeft Michiel in 2008 samen Ulrike Quade en componist Eric Sanco een onderzoek gedaan naar de raakvlakken tussen theater en beeldende kunst. Momenteel werkt Michiel aan Dat Smoel voor het Nationale Toneel (regie Jaap Spijkers).


* Op zaterdag 19 september 2009 ging de voorstelling Ultimo in première in het Nationale Toneel Gebouw in Den Haag. Ultimo is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs 2009-2010.

Porgy Franssen en Ariane Schluter in een muzikale voorstelling over een man, een racecircuit en een liefde. Gebaseerd op de roman Dit Verhaal van de Italiaanse auteur Alessandro Baricco.

Kijk voor meer informatie, speellijst en foto's op www.orkater.nl / www.nationaletoneel.nl