Ingezonden persbericht


Bizar en eigenzinnig locatietheater in 'ruimteschip' Carré

Nog net voordat Carré wordt klaargestoomd voor het traditionele Kerstcircus pakken theatergroep The Lunatics en Circus Elleboog hun kans om Amsterdam te laten zien dat circus ook anders kan. In hun gezamenlijke show 'Turbulentie' nemen ze het publiek mee op een journey into space and time. De piste van Carré wordt hiervoor speciaal omgebouwd tot een ruimteschip waarin, waarop en waaraan acrobatische toeren en onmogelijke kunsten worden uitgevoerd. Met de veelheid aan licht- en geluidseffecten, buitenissige objecten en wereldvreemde maar herkenbare peronages is het trouwens geen show voor de allerkleinsten...

Opvallend dat Elleboog, 60 jaar geleden begonnen als echt kindercircus, komt met een volwassen show. Een show met een ruig randje, vol zogenaamd nieuw circus. Verwacht dus geen Hooggeëerd Publiek of kinderen in dierenkostuums, want Nederlands oudste, bekendste en grootste jeugdcircus komt met zijn meest spannende en prestigieuse show ever . Samen met The Lunatics maakt ze een lekkere mix van theater, circus en dans, uitgevoerd door de volwassen artiesten van The Lunatics en de beste jongeren van Elleboog. Gezamenlijk schetsen ze een tijdreis die karakteristieke beelden uit de Nederlandse en Amsterdamse geschiedenis laat zien. In razend tempo, met grote contrasten en snelle schakelingen in sfeer en vorm wordt het publiek terug gezogen in de tijd. Stilzitten is er niet bij, daar zorgt regisseur MarnixMulders wel voor. Zweefacts, springnummers, evenwichtskunstenaars, diabolo gevechten, menselijke bloemen en piramides, alles komt voorbij. De circustechnische hoogstandjes van Circus Elleboog, de kostuums en vormgeving - in handen van The Lunatics die bekend staat om haar beeldende spektakelvoorstellingen die over de hele wereld gespeeld worden - beloven van 'Turbulentie' een bijzondere ervaring te maken

The Lunatics

The Lunatics is één van de grotere Nederlandse locatietheatergroepen die met succes al 15 jaar rauw en tegelijkertijd poëtisch beeldend theater presenteert. Ze speelt op festivals in Europa en ver daarbuiten: van Mexico tot Brazilië, Venezuela, Zuid-Afrika en Indonesië. Zo weet het gezelschap - mede dankzij de licht abstracte tekstloze vorm - elke keer weer een nieuw publiek aan zich te binden. De groep staat bekend om haar krachtige voorstellingen uitgevoerd door een minimum aan spelers, die door hun wereldvreemdheid maar toch herkenbare archetypering een diepe indruk achterlaten bij een groot publiek. Voorstellingen voor een publiek tot 2.500 man zijn normaal. Sinds 2005 worden de theatermakers voor hun harde werk dan ook terecht beloond met structurele subsidie van het Nederlandse Ministerie van OC&W.

Circus Elleboog

Als langst bestaande jeugdcircus van Nederland is Circus Elleboog niet meer weg te denken uit het kleurrijke en dynamische Amsterdamse stadsleven. In 60 jaar heeft het zich ontwikkeld tot kweekvijver voor talent op het gebied van fysiek, hedendaags nieuw circus. Vanuit traditioneel volksvermaak is circus meer en meer vermengd geraakt met vormen uit de hedendaagse jongeren- en straatcultuur en theatrale kunstuitingen. Nieuw circus is daarmee een theatrale en fysieke kunstvorm geworden en een begrip op zichzelf. Het staat hoog in het vaandel bij Elleboog, maar natuurlijk kunnen de Amsterdamse kinderen er ook nog steeds met veel plezier (oud) circus spelen. Circus in al zijn facetten, van verjaardagspartijtjes tot de nieuwe streetwise tak Elleboog Extreme, door de hele stad, voor ieder kind en iedere jongere op zijn eigen tempo en niveau. Dat is Elleboog. Al 60 jaar lang!

'Turbulentie'is het slotspektakel van het 60-jarig jubileum van Elleboog en te zien op 9, 10 en 11 december in Koninklijk Theater Carré. Tickets vanaf E15,- via www.carre.nl of via de Carrélijn 0900 2525255.

Voor de redactie,