Gemeente Duiven


Verkooppunten alcohol massaal in de fout

Loktieners ingezet bij onderzoek in Rivierenland.

In het kader van het terugdringen van alcohol en drugsgebruik onder jongeren in het district Rivierenland zijn loktieners ingezet om te controleren in welke mate alcoholhoudende drank beschikbaar is voor jongeren onder de leeftijdsgrens van 16 jaar. De resultaten van dit onderzoek zijn alarmerend: Slechts in 9 zaken vroeg men de jongeren om een legitimatie, en maar in 3 zaken leidde dit tot een weigering om drank te verstrekken.

Alcoholgebruik onder jongeren levert veel persoonlijke en maatschappelijke schade op. Onderzoek heeft uitgewezen dat een dronken jongere sneller slachtoffer is van verkeersongelukken en geweld. Maar ook kan alcoholgebruik op jonge leeftijd voor blijvende schade aan de hersenen leiden, met leerachterstanden of verslaving als gevolg.

Dit is voor de gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar (district Rivierenland) aanleiding geweest om een project te starten dat gericht is op het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren.

Een belangrijke factor bij de aanpak is het verminderen van de beschikbaarheid van alcoholhoudende drank. Volgens de wet is het verboden zwak-alcoholhoudende drank te verkopen aan kinderen onder 16 jaar, de leeftijdsgrens voor sterke drank (boven 15%) ligt op 18 jaar. In september 2009 is bij 40 verkooppunten (Café's, slijterijen, cafetaria's, jongerencentra en sportkantines) onderzocht of men zich aan deze leeftijdseisen houdt. Dit is gebeurd door twee 15-jarige loktieners de opdracht te geven drank te gaan kopen bij deze zaken.

Het resultaat van dit onderzoek is alarmerend: Slechts in 9 zaken vroeg men de jongeren om een legitimatie, en maar in 3 zaken leidde dit tot een weigering om drank te verstrekken. De conclusie is duidelijk: Het is voor minderjarigen in de genoemde 6 gemeenten erg gemakkelijk om aan drank te komen.

De uitslag van het onderzoek bevestigt de noodzaak van maatregelen om het drankgebruik (en de beschikbaarheid van drank) terug te dringen. De komende tijd zullen de controles bij de verkooppunten verder worden geïntensiveerd. Daarnaast wordt stevig ingezet op voorlichting aan ouders over alcoholgebruik onder jongeren en hoe zij een rol kunnen spelen in het terugdringen daarvan.