Politie Twente

Persbericht Politie Twente 25 november 2009

Jan Camphuis: 053-4555588

Meerdere jongens betrokken bij handel en voorhanden hebben van vuurwerk

Haaksbergen

Een en twintig jongeren zijn verhoord in verband met hun betrokkenheid bij het invoeren, verhandelen en voorhanden hebben van illegaal vuurwerk. In totaal zijn ruim 2000 zogenaamde knalpatronen ingevoerd uit Duitsland, het merendeel daarvan is teruggevonden en in beslag genomen.

Toen in de loop van vorige week bij een van de jeugdagenten in Haaksbergen bekend werd dat er op een school in Haaksbergen illegaal vuurwerk werd verhandeld, is een onderzoek gestart. Uit dit onderzoek bleek dat een 15-jarige jongen uit Haaksbergen verantwoordelijk was voor deze handel. Hij zou samen met zijn vader ruim 2000 knalpatronen voor een vuurwerkpistool hebben gekocht in Duitsland. Een groot deel hiervan was op bestelling gedaan en ondertussen op school aan medeleerlingen verkocht.

De 15-jarige werd thuis bezocht en bij hem werden nog 200 patronen aangetroffen, de rest had hij al verkocht. De 200 patronen werden in beslag genomen en de 15-jarige kwam later naar het bureau om een verklaring afteleggen. Het onderzoek werd voortgezet en de afgelopen dagen zijn in totaal, naast de 15-jarige nog 18 jongeren, allen afkomstig uit Haaksbergen en tussen de 12 en 16 jaar, aan het bureau verhoord. De bij hen aangetroffen patronen zijn in beslag genomen. Het merendeel van de door de 15-jarige en zijn vader gekochte patronen is hierdoor boven water.

De vader van de 15-jarige, die met zijn zoon de knalpatronen in Duitsland heeft gekocht, komt nog aan het bureau in Haaksbergen om te worden gehoord. De nodige processen-verbaal zullen worden opgemaakt. De officier van justitie gaat daarna bepalen wat er met deze verdachten moet gebeuren.

Deze knalpatronen, die onder de Wet Wapens en Munitie vallen, is verboden vuurwerk. Ieder jaar wordt er ook in Haaksbergen voor tussen de 10 en 15.000 euro aan gemeentelijke eigendommen door vuurwerk vernield. Vuilnisbakken, bushokjes en verkeersbroden zijn vaak het doelwit van vooral deze knalpatronen. (2009054633)

---- --