Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam, 25 november 2009

HYENA'S ZIJN 'LOS' IN BLIJDORP

Het Savannegebied in Diergaarde Blijdorp is uitgebreid met een nieuw verblijf voor de gevlekte hyena's. Het grenst aan het onderkomen voor de giraffen en koedoes, dat in juli van dit jaar officieel is geopend door burgemeester Aboutaleb. Dankzij de loopbrug voor het publiek, die beide gebieden doorkruist en aan de onderkant is afgedicht, kunnen de prooi- en roofdieren elkaar niet zien.

Met een stevig hekwerk en gaas als onderliggende bodem voor het buitengebied, moeten de hyena's binnen de perken worden gehouden. De binnen- en buitenruimtes kunnen in drieën worden gesplitst zodat elke hyena desgewenst apart kan worden gezet. Als er jongen geboren worden, is dit hard nodig, want bij het opvoeden van de jongen is de vader niet gewenst. Hij ziet zijn eigen jongen vaak als een gemakkelijke prooi! De jongen worden doorgaans door de moeder, samen met andere vrouwtjes, grootgebracht.

De hyenagroep bestaat uit een mannetje en twee volwassen zussen. Het buitenverblijf is natuurlijk ingericht met een waterstroompje om uit te drinken en in te poedelen, en er zijn rotsblokken en boomstammen om achter te schuilen. Ook is het voorzien van een echt hol. Wat dat betreft zijn de hyena's er erg op vooruit gegaan vergeleken met het monumentale, betonnen roofdierengebouw, waar zij een paar jaar hebben doorgebracht in afwachting van hun nieuwe onderkomen.

Gevlekte hyena's zijn in dierentuinen niet zo vaak te zien: op dit moment leven er in totaal maar ongeveer 67 dieren in ca. 19 Europese dierentuinen. Het Europese stamboek voor de gevlekte hyena wordt door Dierenpark Amersfoort bijgehouden. In het wild hebben gevlekte hyena's een vrij groot verspreidingsgebied ten zuiden van de Sahara, en de soort is gelukkig niet zeldzaam. Hun grootste vijand naast de mens is de leeuw. Heel wat jonge (maar ook volwassen) hyena's worden gedood door de koning der dieren. Ondanks hun slechte reputatie zijn hyena's erg interessante dieren.

Het nieuwe hyena-verblijf is mogelijk gemaakt dankzij de Stichting Swart-van Essen.

MONSTER-BABY'S

In 2004 kwam in Diergaarde Blijdorp voor het eerst een Gilamonster uit het ei: een Nederlandse primeur. Sindsdien produceren de volwassen Gilamonsters regelmatig jongen en dit jaar zijn er weer vier stuks geboren. De kleine monstertjes meten een centimeter of tien en verschillen van hun ouders door een wat rossige kleur. De ouderdieren bevinden zich overigens in hun speciale verblijf in het Oceanium, waar ze momenteel in winterrust zijn. De baby's zijn te zien in de reptielenopfokruimte in de Rivièrahal.

Gilamonsters zijn vrij forse hagedissen uit de woestijngebieden van Nevada, Californië en Arizona in de Verenigde Staten en de aansluitende gebieden van Mexico. Ze kunnen wel zo'n 60 cm lang worden en hebben waarschuwingskleuren in de vorm van rode en zwarte vlekken. En dat is niet ten onrechte, want Gilamonsters zijn giftig (net als de korsthagedis die voorkomt in Zuid-Mexico tot in Midden-Amerika)

Een beet van een Gilamonster is voor kleinere dieren dodelijk en er zijn ook gevallen bekend van menselijke slachtoffers. Omdat Gilamonsters vooral 's nachts actief zijn en bovendien een teruggetrokken leven leiden, komen ongevallen in het wild vrijwel niet voor. Verzorgers van Gilamonsters moeten echter wel altijd erg op hun hoede zijn!

Sinds enige jaren is bekend dat het gif voor mensen ook heel nuttig kan zijn. Het bevat namelijk een bepaalde stof die kan helpen in de strijd tegen diabetes type2. Sinds dit jaar vormt deze stof in synthetische vorm een belangrijk bestanddeel van een nieuw medicijn tegen deze ziekte.

De Europese dierentuinen hebben voor Gilamonsters een fokprogramma ingesteld, dat wordt gecoördineerd in Vissenbjerg (Denemarken). Blijdorp is er trots op dat nu alweer diverse Rotterdamse Gilamonstertjes in het EEP konden worden bijgeschreven. Overigens zijn Gilamonsters echte 'overlevers': ze kunnen zeer lange periodes van droogte of voedselschaarste overleven en worden in dierentuinen soms wel 20 jaar oud.

BLIJDORP KIEST RESTAURATIE-ARCHITECT RIVIERAHAL

In Diergaarde Blijdorp is de planontwikkeling voor de Rivièrahal in een eerste fase beland met de keuze voor de architectencombinatie Broekbakema in samenwerking met Kees Rouw (architectuur & onderzoek).

In de komende tijd zullen zij samen met Blijdorp aan de slag gaan om de Rivièrahal weer het aanzicht te geven, dat dit monumentale ontwerp van Sybold van Ravesteyn verdient.

LATE GEBOORTE VAN ZEBRA ELVIS

Na de geboorte van zebraveulen Roel op 28 mei van dit jaar, is er opnieuw een zebra geboren. Hoewel zebra's in principe het hele jaar rond ter wereld kunnen komen is een geboorte in het winterhalfjaar toch opmerkelijk.

De jongste aanwinst van de zebrakudde in Blijdorp is net als Roel (genoemd naar zanger Roel VanVelzen) een hengstje. Om in muzieksferen te blijven heeft de kleinste zebra de naam Elvis gekregen. Roel en Elvis zijn halfbroers: ze delen samen Loro als vader en hebben respectievelijk Erika en Eva als moeders. De zebrakudde bestaat nu uit acht dieren en vormt een belangrijk element van de nieuwe Afrikaanse savanne in Blijdorp.

Hoewel van oorsprong tropische dieren, kunnen zebra's behoorlijk goed tegen het barre Nederlandse weer. Ze blijven dan ook het liefst in weer en wind buiten. Maar een pasgeboren zebraveulen moet de eerste weken van zijn leven toch wat meer bescherming tegen de elementen hebben en daarom heeft Elvis een tijdje in de beschutting van het stalgebouw gestaan. Inmiddels loopt hij met zijn soortgenoten op de zebraweide rond en naast zijn dagelijkse portie melk knabbelt hij ook al aan vast voedsel.

ZELDZAAM AZIATISCH LEEUWENWELPJE HEEFT NAAM

Het Aziatisch leeuwenwelpje uit Blijdorp is een meisje en draagt inmiddels de fraaie naam Naui. Dit betekent 'negen' in Hindi. De verzorgers hebben voor deze opmerkelijke naam gekozen, omdat Naui is geboren op negen september 2009, oftewel 9-9-2009.

Naui weegt inmiddels al negen kilo en verblijft nog achter de schermen. Bezoekers kunnen haar bewonderen via een monitor in het binnenverblijf. Naar verwachting zal Naui in de loop van december live te zien zijn in het roofdierengebouw.

Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer

Laatste nieuws over Blijdorp nu ook via RSS-feeds: http://www.diergaardeblijdorp.nl/rss of Twitter: http://twitter.com/rotterdamzoo