Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 25 november 2009

Don (25) in Nederlandse regeringsdelegatie VN-klimaattop Kopenhagen Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling onderhandelt mee over verdrag

Don Gerritsen (25), jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling van NJR (Nationale Jeugdraad) is opgenomen in de officiële Nederlandse regeringsdelegatie die afreist naar de VN-klimaattop in Kopenhagen. Van 7 tot 18 december voert de delegatie onder leiding van minister Cramer onderhandelingen over een post-Kyoto verdrag. Collega-jongerenvertegenwoordiger Michaela Hogenboom (23) reist ook mee. Samen zullen Don en Michaela de stem van de Nederlandse jongeren laten horen tijdens de klimaattop.

Don: "Ik wil de wereld beter achterlaten voor mijn kinderen dan hij nu is. We moeten nú actie ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Naarmate we langer wachten, worden de consequenties erger." Tijdens de conferentie zal Don met zijn toekomstige opvolger Michaela de onder jongeren vergaarde standpunten over klimaatverandering overbrengen aan onder andere minister Cramer. "Wij zijn degenen die te maken krijgen met de consequenties van de beslissingen die nu worden genomen. Rotzooi die nu voorkomen kan worden, willen wij niet hoeven opruimen in de toekomst".

Don en Michaela hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om een goed beeld te krijgen van de mening van Nederlandse jongeren. Zo hebben zij veel scholen bezocht, workshops gegeven, seminars bezocht, enquêtes afgenomen en gastcolleges gegeven. Momenteel proberen zij zo veel mogelijk jongeren te mobiliseren hun stem te laten horen op de website www.KopenhagenActNow.nl.

In Kopenhagen wordt onderhandeld over een post-Kyoto verdrag (dat loopt af in 2012), waarin nieuwe afspraken worden gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen nog verder terug te dringen. Zo wordt geprobeerd een wereldwijde temperatuursstijging van 2° Celsius te voorkomen.

De huidige financiële crisis mag de klimaatcrisis niet overschaduwen, vindt Don: "Investeren in het klimaat creëert juist werkgelegenheid, economische groei én het stelt onze toekomst veilig. De kredietcrisis is tijdelijk, de klimaatcrisis kan nog vele decennia zijn tol eisen."

Op www.dongerritsen.com en www.michaelahogenboom.com doen Don en Michaela verslag van hun ervaringen. Voor meer informatie over de jongerenvertegenwoordigers kijk op www.jongerenvertegenwoordigers.nl.

Noot voor redactie: