Minder vakantiedagen over

Amsterdam, 25 november 2009

Ruim een vijfde houdt minder vakantiedagen over dan vorig jaar. Stilstaande machines laten wellicht meer vrije dagen toe. Zo kan het stuwmeer van vakantiedagen worden verkleind.

Met vrije dagen kunnen veel werknemers hun werk plezierig onderbreken. Toch zetten niet alle respondenten op de ING Vraag van Vandaag dit jaar al hun vakantiedagen in. Van de 74.000 ondervraagden houdt 18% dit jaar meer dagen over dan vorig jaar. Bijna een derde (32%) houdt evenveel dagen over. Dat betekent dat ze dit jaar precies uitkomen met hun verkregen vrije dagen. Ruim een vijfde (21%) neemt naar 2010 minder dagen mee dan ze vorig jaar overhielden. Al met al teert een groter aantal respondenten in op hun vakantiedagenoverschot dan dat dagen overhoudt.

Extra druk

Economisch is 2009 een tegenvallend jaar. In totaal krimpt de Nederlandse economie met 4%. In deze economisch mindere tijden zullen sommige werknemers zich juist extra druk maken om hun baan. Zij zullen zich willen bewijzen: extra vakantiedagen opnemen past wellicht niet in het streven van deze werknemers zich extra te laten gelden op de werkvloer.

Minder werk, meer vrij

De krimp van de Nederlandse economie in 2009 betekent ook dat er machines op halve kracht zullen draaien of zelfs helemaal stilstaan. In sommige gevallen kost dat banen, in andere gevallen biedt minder werk de mogelijkheid om extra vrije dagen op te nemen. Dit jaar zijn er zelfs cao's afgesloten met extra vrije dagen in ruil voor minder loonverhoging.

In een slappe periode is het makkelijker extra vrije dagen op te nemen dan tijdens topdrukte. Het kan zelfs gestimuleerd worden om eens extra vrij te nemen in een rustige periode. Voor de werknemers die toch dagen overhouden is er niet snel een man overboord. Pas na vijf jaar komen overtollige vakantiedagen te vervallen.

© 2009 ING Economisch Bureau