Gemeente Rotterdam

2009 | 198

25 november 2009

Steunpunt woonoverlast Rotterdam geopend

Op woensdag 25 november 2009 heeft wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke ordening) het Steunpunt woonoverlast Rotterdam geopend. Het Steunpunt ondersteunt de deelgemeenten en corporaties bij het terugdringen van woonoverlast in Rotterdam. De opening van het Steunpunt symboliseert de start van de intensieve samenwerking tussen gemeente, deelgemeenten, politie en woningcorporaties in de aanpak van woonoverlast. Wethouder Hamit Karakus: 'Met de inzet van de medewerkers van het nieuwe steunpunt zorgen we ervoor dat gevallen van woonoverlast binnen 3 maanden worden opgelost. Dat gebeurt altijd in eerste instantie door bemiddeling, maar als het moet delen we een gele of rode kaart uit aan hardnekkige overlastgevers. Het aantal mensen dat aangeeft 'vaak' overlast te ervaren moet afnemen. Mensen moeten met plezier kunnen wonen in de stad.'

Aanpak Woonoverlast

Voor veel Rotterdammers is woonoverlast een doorn in het oog. 1 op de 4 Rotterdammers zegt

'soms' overlast te ervaren en 8% ervaart dit 'vaak'. Het kan gaan om geluidsoverlast, intimidatie, drugsoverlast, vervuiling, overbewoning en vormen van asociaal gedrag. Uiterlijk in 2014 moet het aantal mensen dat zegt 'vaak' overlast te ervaren met 25% zijn afgenomen. Daar waar sprake is van een bestaande overlastsituatie zal in eerste instantie overgegaan worden tot bemiddeling tussen de overlastgever en degene die overlast ervaart. Als bemiddeling niet voldoet volgt een gele kaart: De overlastgever krijgt een maand de tijd om zijn gedrag aan te passen. Als dan nog steeds sprake is van overlast volgt de rode kaart: verdergaande stappen voor ontruiming worden aangekondigd. In de praktijk blijken veel gevallen van overlast veroorzaakt te worden door psychosociale problemen bij de overlastgever. In dergelijke gevallen wordt maatwerk toegepast, door bijvoorbeeld hulpverlening in te schakelen.

Overlasthebber centraal

Woningcorporaties, politie en de gemeente Rotterdam maken een gezamenlijke vuist tegen woonoverlast. Door een integrale aanpak waarin de samenwerking tussen de partijen centraal staat, moeten bestaande overlastsituaties binnen 3 maanden beëindigd worden. Rotterdammers die overlast ervaren moeten zich weer thuis voelen in hun straat en hier met plezier blijven wonen. Met deze aanpak stelt Rotterdam degene die overlast ervaart centraal en worden overlastgevers hard aangepakt. Rotterdammers die overlast ervaren kunnen dit melden bij de politie (0900-8844), bij hun woningcorporatie, bij het gemeentelijk servicepunt 14 010 en op www.rotterdam.nl/woonoverlast. Meldingen worden binnen 48 uur in behandeling genomen.

Convenanten

Op 30 juni 2009 presenteerde wethouder Karakus de Aanpak Woonoverlast Rotterdam en ondertekende hij samen met de Rotterdamse woningcorporaties een convenant over tijdelijke screening van potentiële bewoners vooraf en een convenant over gegevensuitwisseling van overlastgevers.