Gemeente Apeldoorn

25-11-2009

Gouden idee kinderklimaattop krijgt primeur in Apeldoorn

Openbare basisschool Meester Lugtmeijer in Apeldoorn neemt als eerste basisschool in Nederland de 'met één knop alles uit'-knop in gebruik. Een slimme knop waarmee alle apparaten en verlichting in de school tegelijk uit gaan, waardoor 's avonds en 's nachts veel energie bespaard wordt. Het idee van deze knop kwam als gouden tip uit de bus tijdens de kinderklimaattop in Den Haag afgelopen december.

Secretaris-generaal Hans van der Vlist van het ministerie van VROM stelt namens minister Jacqueline Cramer samen met de leerlingen van Meester Lugtmeijer in Apeldoorn de knop officieel in gebruik. Dit vindt donderdagmiddag 26 november plaats om 13:00 uur bij de school aan de 1e Wormenseweg 158 te Apeldoorn. Bovendien wordt hiermee het startschot gegeven voor de landelijke campagne 'Energieke Scholen'. Namens de gemeente Apeldoorn zijn wethouder Michael Boddeke (milieu en duurzaamheid) en wethouder Hans Wegman (onderwijs) persoonlijk getuigen van deze landelijke primeur. Carolien Bruls, directeur services van de provincie Gelderland, onderstreept de provinciale steun voor dit project.

Leerpresentaties
Het project Energieke scholen is een landelijke campagne van VROM, ontwikkeld door Het Klimaatverbond en het GDO, waarbij basisschoolleerlingen aan de slag gaan met energie en het binnenklimaat. Doel is om hun schoolgebouw energiezuiniger en gezonder te maken en leerlingen bewuster te laten omgaan met energie en het klimaat. De Apeldoornse basisschool is één van de eerste energieke scholen en gaat aan de slag met het besparen van energie en het beter maken van de lucht in de klaslokalen. "Door op een slimme manier de binnentemperatuur en CO2-concentraties in de klaslokalen te verlagen, voelen de kinderen en leerkrachten zich energieker. De leerpresentaties gaan hierdoor omhoog en het ziekteverzuim omlaag. Tegelijkertijd bezuinigt de school op energieverbruik", aldus directeur mevrouw Renée Brunsting van de openbare basisschool Meester Lugtmeijer, onderdeel van Leerplein055.

Lees verder op de volgende pagina

Subsidieregeling
Het ministerie van OC&W heeft geld beschikbaar gesteld voor verbetering van het binnenklimaat op scholen. Apeldoornse schoolbesturen kunnen aanvragen in dienen bij de gemeente Apeldoorn voor verbetering van het binnenklimaat en beperking van het energieverbruik. Medio 2010 neemt de gemeente een beslissing over de diverse aanvragen. Scholen kunnen een Energie- en Binnenklimaat Advies laten opstellen voor verbeteringen en aanpassingen in de school.

"Deze regeling versterkt de landelijke campagne Energieke Scholen. Het ministerie en de gemeente Apeldoorn vergoeden een bedrag van E 2.000,- per advies voor de scholen. Het doel van Apeldoorn in om 2020 een energieneutrale stad te zijn. Dit bereiken we in nauwe samenwerking met bewoners, bedrijven én scholen. We vervullen als overheid daarbij een stimulerende rol", aldus wethouder duurzaamheid Michael Boddeke. "Met deze primeur bij de Meester Lugtmeijer roep ik alle basisscholen op om dit mooie voorbeeld te volgen. Naast de maatregelen in de scholen, draagt het lespakket van Energieke scholen bij aan een grote bewustwording bij de leerlingen", aldus onderwijswethouder Hans Wegman.

Belofte
Tijdens de kinderklimaattop in december 2008 in het ministerie van VROM debatteerden kinderen over de vraag hoe zij het klimaat beter kunnen maken. In verschillende workshops werkten de kinderen ideeën uit. Minister Jacqueline Cramer koos de 'met één knop alles uit'-knop als gouden tip uit, omdat het idee op korte termijn uitvoerbaar is en aanzienlijke besparing in CO2-uitstoot oplevert. De minister beloofde dit idee te realiseren. Deze belofte wordt donderdag 26 november in Apeldoorn ingelost. De 'met één knop alles uit'-knop is een softwarepakket, ontwikkeld door Plugwise uit Sassenheim. De techniek geeft inzicht in de besparing van een gebouw en schakelt apparatuur 's avonds en 's nachts automatisch uit.

Einde persbericht.

Noot voor de redactie /