Provincie Noord-Brabant

Persbericht |

25 november 2009 |

Kredietcrisis geen beletsel meer voor waterburchten Suytkade in Helmond

De door de kredietcrisis bedreigde bouw van drie zogenaamde waterburchten in het Helmondse centrumzoneproject Suytkade kan toch doorgaan. De provincie heeft daarover een akkoord bereikt met de gemeente en projectontwikkelaar Van Wijnen.

Het gaat om in totaal 140 woningen. Nadat de waterburchten zijn gebouwd, wordt de Zuid-Willemsvaart bij Suytkade verbreed van 25 naar 125 en plaatselijk zelfs 140 meter. In het water rijzen dan de waterburchten op. Tussen de burchten komen eilandjes. Deze krijgen een vlonder waar een bootje kan aanmeren. Twee van de waterburchten worden appartementencomplexen met parkeerkelder. De andere burcht bestaan uit eengezinswoningen woningen. Het parkeren van auto's gebeurt daar bij de woningen onder het binnenplein, vlak voor de deur. Bijzonder is dat straks vanaf de boulevard van Suytkade via de diverse complexen, eilandjes en bruggetjes straks een heel wandelrondje 'over het water' gemaakt kan worden.

Ambities "Een jaar geleden zaten we met Suytkade in lastig vaarwater", erkent wethouder Frans Stienen van Helmond. "De kredietcrisis dreigde een streep door onze ambities te zetten. Doordat alle partners nu een extra inspanning doen, gaat het nu toch lukken. Dit betekent dat we de echte kwaliteit van Suytkade, het water, straks kunnen laten zien." De gemeente doet hiervoor een beroep op de E 250 miljoen die de provincie Noord-Brabant heeft uitgetrokken om de woningmarkt in beweging te houden. Daarnaast steekt de provincie ter bestrijding van de kredietcrisis nog E 150 miljoen in diverse andere projecten op het gebied van onder meer energie, innovatie en arbeidsmarkt.

Kredietcrisis De komende drie jaar wil de provincie 10.000 woningen laten bouwen die door de kredietcrisis niet gerealiseerd dreigen te worden. Met maatwerkoplossingen wordt de bouw van woningbouwprojecten vlotgetrokken. De provincie neemt verder een aantal tijdelijke maatregelen die het potentiële kopers aantrekkelijker maakt om nú een nieuwbouwwoning te kopen: de Brabantse Waardebescherming (compensatie van 50% van het eventuele waardeverlies bij noodzakelijke verkoop van de nieuwbouwwoning binnen drie jaar na aankoop), de Brabantse subsidie Woonlastenverzekering (25% subsidie op de premie van een woonlastenverzekering), de Brabantse Starterslening (waarover drie jaar lang geen rente en aflossing hoeft te worden betaald) en de Brabantse Verkoopgarantie (de garantie dat de oude woning wordt gekocht tegen een vooraf vastgestelde garantieprijs als die niet binnen twee jaar is verkocht).

- EINDE PERSBERICHT -



Provincie Noord-Brabant