Ingezonden persbericht


Persbericht

Onderzoek in de begrafenisindustrie toont aan:

Werken met formaldehyde vergroot kans
op overlijden aan myeloïsche leukemie

Amsterdam, 25 november 2009

Onderzoekers van the National Cancer Institute in Bethesda (VS) en het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam tonen aan dat blootstelling aan formaldehyde de kans op bepaalde vormen van kanker vergroot. Formaldehyde wordt onder meer gebruikt in de begrafenisindustrie, waar men er lichamen mee balsemt (conserveert). Ook anatomen en pathologen maken van deze stof gebruik. Verder wordt de stof gebruikt voor de productie van harsen, plastic en meubelen, waarmee zij zeer belangrijk is voor de economie.

In Nederland zijn de grenswaarden om met formaldehyde te werken de laagste van Europa, in de Verenigde Staten ligt dit anders. Daar hebben ongeveer twee miljoen mensen op hun werkplek dagelijks met de stof te maken. Tot voor kort beschouwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) formaldehyde namelijk alleen als veroorzaker van kanker van de nasopharynx, een zeer zeldzame vorm van kanker in de neus. De studie van Michael Hauptmann (NKI-AVL), die vandaag gepubliceerd wordt in de Journal of the National Cancer Institute, toont echter aan dat er mogelijk een oorzakelijk verband is tussen blootstelling aan formaldehyde en myeloïsche leukemie. Dit verband werd al vermoed, maar deze studie levert aanvullende bewijzen. Mede op basis van het onderzoek van Hauptmann heeft de WHO zeer recent ook leukemie toegevoegd aan de door formaldehyde veroorzaakte vormen van kanker.

Hauptmann en onderzoekers van het Amerikaanse NCI onderzochten in totaal 485 mensen die in de (Amerikaanse) begrafeniswereld werkten en tussen 1960 en 1986 overleden. Uit dit onderzoek bleek dat langdurig werk, waarbij men lichamen balsemt, en de daarbij horende mogelijke blootstelling aan formaldehyde de kans vergroot om te overlijden aan myeloïsche leukemie. De kans was verreweg het grootst bij mensen die langer dan twintig jaar met de stof in aanraking kwamen. Het is al langer bekend dat pathologen, anatomen en werknemers in de (Amerikaanse) begrafenisindustrie een verhoogd risico hebben om aan leukemie te overlijden. Voor het eerst geeft de studie van Hauptmann concrete aanwijzingen dat dit mogelijk aan formaldehyde te wijten is. Op dit moment is in Nederland het balsemen van overledenen alleen bij hoge uitzondering toegestaan. Vermoedelijk wordt vanaf 2010 echter een verandering in de Wet op de Lijkbezorging doorgevoerd, die een lichte vorm van balseming, thanatopraxie, voor iedere overledene mogelijk maakt.

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Danielle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker. Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk.